Słusznie prawisz. Ale nie można wszystkich wrzucać do jednego wora.
Owszem przyznaję, że nie wszystko jest czarno białe - wiele portali upada dlatego, że osoby je prowadzące straciły już doszczętnie zapał do pracy nad serwisami, wiele z nich to strony jak najbardziej wartościowe. Chęć zysku jest tutaj marginalnym zjawiskiem, może trochę za bardzo ten aspekt uwypukliłem w swojej poprzedniej wypowiedzi, ale są fora z kontami premium, gdzie trzeba płacić, by uzyskać dostęp do wiedzy, która jest tak naprawdę dostępna wszędzie indziej za darmo. Przy okazji premiery trójki pełno było tego typu rzeczy: poradników zarabiania na rmah, levelowania itd. Pomijam fakt reklam na stronach, bo mimo iż nie wiem jak to działa, to myślę, że nie warte jest zachodu budowania całej strony od zera, tylko po to by na tym zarobić.
Czasami też jest tak, że ludzie porywają się z przysłowiową motyką na przysłowiowe słońce. Zwróciłeś uwagę na bardzo ważną rzecz, mianowicie na to, że do sprawnego prowadzenia strony nie wystarczy jedna osoba. Dlatego myślę, że lepiej jest dołączyć do jednego z "pewnych" serwisów na scenie, niż rozkręcać coś od nowa samemu - wtedy wiesz, że twoja praca nie przepadnie, jako iż serwis ma mniejsze szansę na upadek z racji renomy. Na inne serwisy raczej szkoda byłoby mi czasu, choć na chwilę obecną dobrze wróżę d3cl po pojawieniu się pvp w d3 (ten serwis mogę bez problemu z nazwy wymienić jako zaprzyjaźniony).
Inną kwestią jest to w jakiej formie masz zamiar prowadzić swoją działalność na scenie. Ty zdecydowałeś się na Vlog na YT, co moim zdaniem było strzałem w dzisiątkę i takim powiewem świeżości - liczę, że jeszcze długo zapał Cię nie opuści i co poniedziałek będę mógł sprawdzić Twoje podsumowanie tygodnia. Zdarza się czasem, że akurat na Karczmie usłyszę/zobaczę, coś co mi umknęło w ostatnim czasie.
Ajantis napisał/a:
Ale generalnie wniosek jest taki, że jakby gra była lepsza, to ludzie nie odchodziliby i scena trzymałaby się mocniej - serwisy istniałyby, fora byłyby wypełnione i byłby git, a tak to...
Co do pustek na forach Diablo 3 - powodem tego jest to, że Blizz do trójki zrobił nie tylko lokalizację gry, ale również strony społecznościowe w różnych językach - wiele osób nie odczuwa więc potrzeby plątania się po stronach fanowskich. D3 przyciągnęło też nowych graczy, którzy nie mieli kontaktu z poprzednimi odsłonami serii, przez co nie widzą tej alternatywy. Cóż, jedyne co możemy zrobić, to rozkręcać atmosferę na forum, dodawać częste newsy o których nie pisze się na oficjalnej stronie, oraz aktualizować działy o treści, których u Blizza się nie znajdzie.
Aha, zapomniałem dodać wcześniej - liczę na to, że wypowiedzą się tutaj jeszcze jacyś starzy userzy, nawet Ci, których dawno tutaj nie widzieliśmy. Jeśli macie z kimś kontakt, to dajcie im znać, by choć na chwilę wpadli z racji rocznicy.
Dostęp do forum tylko dla userów Premium jest bardzo wyraźną informacją o władzach danej storny. No ale w sumie to wiesz... ludzie dzisiaj sprzedają po prostu swoją wiedzę i chociaż moim zdaniem nie powinno tak być, to jednak trochę ich rozumiem - prawa rynku. Masz coś, czego ludzie chcą. Możesz podzielić się tym za darmo i dostać trochę tej internetowej sławy, a możesz spróbować zarobić na tym prawdziwe pieniądze.
I ja Tobie też rację przyznam, że samodzielnie trudno prowadzić stronę o D3. No ale co taki Staś czy Krzyś, który zrobił sobie łebsajta ma zrobić? Żeby ktoś chciał pisać u niego, to nie wystarczy, że zrobi sobie ładny layout i kupi domenę. Musi sam zapracować na pozycję swojej strony na scenie. Jak Przemo zaczynał to też był małym pionkiem pośród tytanów w stylu Battlenet.pl czy Karczmy Diablo 2. Ale różnica jest taka, że po 2-3 latach od premiery D2 ludzie cały czas mieli zapał do gry. Więc i pisać sie o tym chciało. A w D3 serwisy, które mogłyby być realną i fajną konkurencją chociażby dla ID, po prostu poupadały, bo nie doszły do tego etapu, w którym ludziom zależałoby na pisaniu tam. Zauważ, że Przemo już od dawna nie pisze na swojej stronie. Ale to dlatego, że ID jest tak duże i znane, że ludziom wystarcza sam fakt, że współtworzą tak zacny projekt.
Cytat:
Co do pustek na forach Diablo 3 - powodem tego jest to, że Blizz do trójki zrobił nie tylko lokalizację gry, ale również strony społecznościowe w różnych językach
I to moim zdaniem nie jest dobre rozwiązanie. Dla graczy oczywiście. Blizzard trzyma w szachu informacje o grze, bo zrobił bardzo dobrą stronę internetową o D3 i teraz w sumie nie ma już potrzeby żeby np. robić zbrojownię czy opisy umiejętności na stronach fanowskich, bo na battle.net masz to o wiele lepiej zrobione i w dodatku zawsze aktualne (chociaż z tym różnie bywa). Gracze powinni mieć możliwość wyboru. Podpadł mi Przemo i uważam go za głupka - idę sobie na inne forum.
Nie mówię już o tym, że od strony ergonomii foro Blizza mocno szwankuje, a ilość funkcji pozostała bez zmian chyba od jakiegoś 2002 roku.
To były czasy. bardzo dobrze napisane ! Świetnie się czyta i wspomina.
Ostatnio zmieniony przez Szeranf 2012-10-21, 17:46, w całości zmieniany 1 raz
weronikaneska
Konto na BN: już nie gram
Konto na IDR: reda
Wysłany: 2012-10-22, 15:43
A ja jakoś nie pamiętam tych dziesięciu lat. Zapewne dlatego, że konto na id zakładałam w listopadzie 2009r. Wcześniej czasami zaglądałam tutaj, ale raczej by ściągnąć coś a nie poczytać o nowinkach itd.
Tak się jednak stało, że grając na bn poznałam paru wspaniałych ludzi, którzy tutaj są, więc siłą rzeczy i ja tu jestem.
Niemniej chylę czoła za wytrwałość, profesjonalizm, zaangażowanie.
Samo dziesięciolecie świadczy o tym, że wiecie Panowie co robicie, i że robicie to z pasją.
_________________ Brzydzę się kłamstwem....więc często zmuszona jestem wymyślać nowe prawdy.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum