..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Dziesięciolecie istnienia serwisu Imperium Diablo.
Autor Wiadomość
Przemo 
Administrator
Władca Imperium

Wysłany: 2012-10-17, 22:16   Dziesięciolecie istnienia serwisu Imperium Diablo.

17 października 2002 roku w Internecie zadebiutował serwis Imperium Diablo. Z okazji dziesiątych urodzin ID chciałbym podziękować wszystkim naszym gościom, zarówno tym, którzy zaczęli odwiedzać nas od niedawna jak i stałym, wieloletnim bywalcom. To dla Was został założony ten serwis i głównie dzięki Wam istnieje. Chciałbym również podziękować redaktorom i współpracownikom Imperium Diablo. Przez redakcję ID w ciągu dziesięciu lat przewinęło się kilkadziesiąt osób, które włożyły ogromny wkład w rozwój strony. Z okazji jubileuszu życzę całemu serwisowi Imperium Diablo jak najwięcej sukcesów w przyszłości, redaktorom wiele radości i statysfakcji z prowadzenia strony w kolejnych latach jej istnienia, a naszym gościom, jak najprzyjemniejszego korzystania z zasobów Imperium Diablo.
W ciągu najbliższych kilku tygodni zorganizujemy dla Was serię konkursów rocznicowych. Tym czasem zapraszam do rozszerzenia newsa, gdzie została przedstawiona w skrócie historia ID.

Rok 2001.

14 sierpnia samotnie rozpoczynam prace nad serwisem.

Rok 2002.

17 października następuje otwarcie serwisu. Pierwszy adres Imperium to diablo2.hg.pl, a strona oficjalnie nazywa się "Imperium Diablo 2". Otwierała się w oddzielnym oknie (pop-upie) i miała dosyć nietypowy wygląd.

Rok 2003.

Następował rozwój istniejących działów. Strona zyskiwała coraz większy rozgłos wśród fanów Diablo 2. Znacznie wzrosła liczba dobrych strategii Diablo 2 i innych tekstów otrzymywanych od naszych gości, które zasiliły działy z twórczością.

Rok 2004.

Imperium stało się częścią wortalu o grach fantasy - Phoenix. Nastąpiła zmiana adresu na imperiumd2.phx.pl. Strona opuściła pop-up i otwierała się w normalnym oknie przeglądarki, zyskując przy tym wiele nowych działów. Layout pozostał bez zmian.

Rok 2005.

Strona zyskała swojego pierwszego redaktora - $liwę. W tym samym roku do redakcji dołączyli też Bverrit i Noktis. 11 kwietnia otworzyliśmy forum dyskusyjne, które służy nam po dziś dzień. Rozpoczęliśmy współpracę ze Spotem - specjalistą od modów do Diablo 2, który założył na naszym forum Polskie Centrum Moddingu Diablo 2. Zaczęła się również nasza współpraca z Polish Clan League (największą ligą pvp Diablo 2 w Polsce) i jej szefem Ajantisem, a także partnerstwo z serwerami do gry w D2 - DoT Realm i Angrenost Realm (admin tego pierwszego - Naki, został naszym informatykiem, a admin AR, Mr.Mag wspierał nas, również w kwestiach informatycznych). Założyliśmy klan Diablo 2 - Warriors of the Empire (wraz z działającym 24h na dobe kanałem na Battle.net "op wote"). W ramach serwisu Imperium Diablo powstała gra przeglądarkowa - Imperium MMORPG. Zarówno klan jak i gra niestety dziś już nie istnieją. Częścią serwisu stała się strona moda do Diablo 1 - Awake. "Wchłoneliśmy" drugi serwis Phx o D2 - Tawernę Diablo 2. We wrześniu Imperium Diablo po raz pierwszy zmieniło swój layout. Pojawiły się nowe działy (w tym o Diablo 1) i funkcje (np. oceniacz strategii), zmianie uległy nazwa strony (na "Imperium Diablo" czyli bez "dwójki") oraz adres (na diablo.phx.pl).

Rok 2006.

Sponsorowaliśmy 4 i 5 edycję polskiej ligi klanowej (łącznie nagrody o wartości około 1500 zł). Zorganizowaliśmy również swój własny turniej z nagrodami - Phoenix Diablo Tour. Rozpoczęliśmy współpracę z kolejnymi twórcami modów do Diablo 2, czego efektem były takie mody jak WDA czy Invisible Mod. Zaczęliśmy zamieszczać wideorelacje z turniejów Diablo 2. Byliśmy zasypywani twórczością naszych gości - w każdym tygodniu mogliśmy wybrać co najmniej kilkanaście materiałów na najwyższym poziomie i umieścić je w newsach.

Rok 2007.

To była kontynuacja tego, co rozpoczęliśmy w poprzednich latach, czyli masa newsów, w tym z twórczością naszych gości, poza tym dotyczących turniejów Diablo 2, nieoficjalnych serwerów do gry w D2, modów do D2 i D1 no i plotek na temat Diablo 3 (w które nikt w Polsce prócz naszej redakcji wówczas nie wierzył ;) ) We wrześniu przeprowadziliśmy rewolucję na Imperium Diablo. Strona została całkowicie przebudowana - postawiliśmy ją na autorskim CMSie, stworzonym przez Bverrita, zmieniliśmy szatę graficzną, zastępując starą aż trzema nowymi do wyboru i opublikowaliśmy masę nowych działów, a stare znacznie wzbogaciliśmy o kolejne informacje. Dodaliśmy też kilka nowych funkcji, np. wyszukiwarkę słów runicznych. W 2007 roku współpracowaliśmy z firmą Techland - nasi redaktorzy testowali polską wersję gry Loki. Adres Imperium Diablo i nazwiska redaktorów znalazły się w instrukcji do gry a znaczek Phx na pudełku z Lokim. Wszyscy redaktorzy dostali ową grę - poza tym otrzymaliśmy też 10 egzemplarzy na konkursy, a w przyszłości kolejne egzemplarze, tym razem gry Legend Hand of God.

Rok 2008.

To był rok ogłoszenia Diablo 3. Zaczęło się od teaserów Blizzarda, o których newsy cieszyły się u nas ogromną popularnością (#1, #2, #3, #4). Następnie nadszedł dzień ogłoszenia D3 przez Blizzard (28 czerwca) i masa pracy jeszcze tego samego dnia. Jako pierwsi w Polsce opublikowaliśmy wszystkie znane wtedy informacje (oraz screeny i filmy) o trzeciej części "diabełka" (m.in. przetłumaczyliśmy całą stronę diablo3.com, która istniała wówczas tylko w angielskiej wersji językowej). Wiele z tego znajdziecie dziś w dziale Retrospekcja. W kilka dni po ogłoszeniu D3 dodaliśmy na Imperium czwartą szatę graficzną do wyboru (czarną). W październiku dołączyła do niej szata czerwona. Systematycznie zamieszczaliśmy newsy i rozwijaliśmy działy o Diablo 3.

Lata 2009, 2010 i 2011.

Publikowaliśmy newsy o Diablo 3 i rozwijaliśmy działy na temat tejże gry - czyli standard. Poza tym założyliśmy nasz własny serwer do gry w Diablo 2 - Imperium Realm, który istnieje po dziś dzień. Nawiązaliśmy bliską współpracę z pewnym forum handlowym (z fg), które przez pewien czas zastępowało na naszym forum dział handlowy. W Polskim Centrum Moddingu pojawiły się nowe, świetne polskie mody do Diablo 2, m.in. World Youth En czy Alchemic. Opublikowaliśmy sporo nowych strategii do D2 dając tym samym znak naszym gościom, że pomimo zapowiedzi Diablo 3 przez Blizzard nadal interesujemy się drugą częścia tejże gry. Założyliśmy konto na Facebooku, Google + i na Naszej Klasie ;) Przez te trzy lata następowało sporo zmian w redakcji - swój spory wkład w rozwój serwisu włożyli m.in. Haxite, Valcklor i Wanderer. Współpracowaliśmy z nieistniejącym już magazynem o grach - Play.

Rok 2012.

Nastąpiła premiera Diablo 3 i co za tym idzie mieliśmy jeszcze więcej pracy z działami na temat tej gry (prace ciągle się toczą i pewnie jeszcze trochę potrwa zanim zbierzemy wszelką możliwą wiedzę na temat "trojki" ;) ) Nastąpił ciąg dalszy rotacji w redakcji.

Rok 2013 i kolejne lata...

Przed nami (miejmy nadzieję) kolejne lata w świecie Diablo 1, Diablo 2 i Diablo 3. Będziemy starali się przedstawiać Wam ten świat "diabełka" najlepiej jak potrafimy. Liczymy na Wasze wsparcie, takie jakiego udzielaliście nam przez ostatnie 10 lat. Odwiedzajcie nas jak najczęsciej i trzymajcie za nas kciuki :)

Z serdecznymi pozdrowieniami
- Przemo, redaktor naczelny Imperium Diablo

Morfi 
Redaktor Imperium
El Redaktoro

Wysłany: 2012-10-17, 23:25   

to już 10 lat? Kopa czasu, tak szybko zleciało...

Ode mnie przede wszystkim gratulacje i wyrazy szacunku dla Przemka - za stworzenie ID, mnóstwo ciężkiej pracy, wyrzeczeń i lata cierpliwości - chapeau bas!! :)

Gratulacje i podziękowania należą się również redaktorom, moderatorom oraz wszystkim współpracownikom, którzy przez te lata włożyli mniej lub więcej pracy w to, jak Imperium wygląda dziś, w swoją 10 rocznicę.

No i część najważniejsza - dziękuję Wam, użytkownikom, za to że z nami trwacie przez te wszystkie lata oraz aktywnie uczestniczycie w życiu Imperialnej społeczności - WIELKIE DZIĘKI!! :)

No to co... oby kolejnych takich okrągłych rocznic było jeszcze sporo!!
100 lat dla Imperium!! :mrgreen:

Serdecznie Pozdrawiam
- Morfi, redaktor Imperium Diablo

..:: Redaktor serwisu Imperium Diablo ::..
..:: 13.01.2007 - ::..
..:: Kontakt: morfi@phx.pl ::..

Karol1987 
Uwaga. Były Nolife.

Konto na BN: Kaka_Zabijaka/Kaka_Mulki
Klan: Dębowa Akademia ;)
Konto na IDR: Kaka
Wysłany: 2012-10-17, 23:43   

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Dużo nowych userów piszących mądre posty i aktywnie grających na IDR :)

Ajantis 
Emerytowany Moderator

Klan: War Masters
Wysłany: 2012-10-18, 02:07   

Przypominam sobie te stare czasy (nie pamiętam już roku), kiedy po raz pierwszy zainteresowałem się Imperium Diablo 2. Wcześniej wiedziałem, że taki serwis istnieje, ale jakoś nie ciągnęło mnie tutaj. Kiedyś ktoś na IRCu na jakimś kanale o D2 rzucił informację, że na forum ID2 organizowany jest jakiś turniej. Z cieakwości zarejestrowałem się i zacząłem pisać. W porównaniu do tego co jest teraz, ID2 było wtedy jak mała pchełka ;)

Pamiętam czasy chyba roku 2005 czy 2006 kiedy ja byłem redaktorem na Karczmie Diablo 2, a Przemo wtedy walczył u siebie. Pamiętam jak ścigałem się z nim kto pierwszy wrzuci newsa na swoją stronę ;)

Bez zbędnej wazeliny i tak na poważnie. Serwisów o D2 powstawło wiele. I wiele upadało. Ale przyznać trzeba, że u Przemusia zawsze zastanawiało mnie jak ten skurczybyk robi, że nawet wtedy, gdy D2 było już martwe, a premiera D3 była cały czas odwlekana i nikomu nie chciało się tego monitorować, to na ID zawsze były newsy...

No i druga sprawa. Przez ten cały czas Przemo zgromadził u siebie nieprawdopodobną ilość informacji o grze. W sumie nie wiem czy jest jakiś element D2, który nie został tutaj opisany. I za to się Przemusiowi szacunek wielki należy, gz!

Ofc nie tylko jemu, bo bez jego ludzi strona wzięłaby w łeb i to paskudna sprawa, każdy z redatktorów, moderatorów i ludzi na forum przyczynił się do tego, że teraz wyszła z tego taka wspaniała strona.

Przemo ładnie zaczął tymi dziesięcoma latami, dopiero teraz zacznie na serio zajmować się stroną ;)

Mashala 

Wysłany: 2012-10-18, 06:58   

I pomyśleć, że jestem tu dopiero 2 lata. g:)

Wszystkieg najlepszego Imperium Diablo! ;)
Ostatnio zmieniony przez Mashala 2012-10-18, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  

Anubin 
Grafik 3D

Konto na BN: anubin#2524
Klan: The Last Survivors
Konto na IDR: anubin
Wysłany: 2012-10-18, 09:06   

Jeszcze jak nie miałem internetu i byłem w "gimbazie" pamiętam, że na każdej przerwie był wyścig do biblioteki, gdzie stały 4 kompy z podłączonym netem... Obowiązkowo sprawdzałem ID w pierwszej kolejności, szukałem ciekawostek, nowości, a przede wszystkim modów. Uwielbiałem i nadal uwielbiam zmodyfikowane wersje gry, bo niektóre na prawdę wiele wnoszą do rozgrywki i moim zdaniem Blizzard popełnia błąd blokując możliwość modyfikowania gry, ale... to temat na inną rozmowę.

Kiedy dołączałem do ID byłem jeszcze zupełnie niedoświadczonym użytkownikiem, pisałem niewiele starając się uważać na wszelkie regulaminy, które wtedy były bardzo restrykcyjnie przestrzegane. Niektórzy zarzucali mi, że "join date" nie świadczy o "prawdziwym stażu" na forum, ale zawsze aktywnie przeglądałem, czytałem dyskusje co do posta, wyciągałem z nich wnioski i czekałem na moment, w którym mógłbym pokazać coś "od siebie"... No i wrzuciłem - grafiki 3D, które zrobiły ogromną furorę na tym forum, były newsy na stronie głównej (powstał nawet dział, heh). Od tamtego czasu regularnie udzielałem się pisząc coraz więcej i coraz lepiej, aż w końcu dołączyłem do Redakcji Imperium.

W tym miejscu ślę szczególne pozdrowienia dla moich kolegów z którymi współpracowałem. Robota w redakcji, to coś co robi się ze zwykłej pasji, była za razem jednym z największych wyzwań, ale także wymagała wielkiej odpowiedzialności i systematyczności. Na szczęście nie byłem tam sam, byłem wśród takich samych, a może nawet większych maniaków. Pracując, jednocześnie wspaniale się bawiłem. Potem niestety zdarzyło się kilka zgrzytów, ze strony "innych" użytkowników forum. Nic nie było takie samo... Dodatkowe powody sprawiły, że opuściłem redakcję, ale może kiedyś wrócę.

Dziękuję Wam! Za te wspólnie spędzone chwile. Życzę owocnych prac nad stroną i ciągłego pięcia się wzwyż. Nie ma sensu wymieniać każdego z osobna, gdyż cała redakcja (zarówno obecna jak i była) włożyła wiele wysiłku w tworzenie naszej "potęgi".

100 lat dla Imperium Diablo!

Ryś 
Grammar Nazi

Klan: -brak-
Konto na IDR: RysPicz
Wysłany: 2012-10-18, 10:29   

I kto z tych wszystkich userów był przez te wszystkie lata najaktywniejszy? :) Czaicie, że jestem z Wami niemal nieprzerwanie od 7 lat (forum) i moar (serwis)?
Pamiętam jeszcze pierwszą szatę graficzną, stare grono moderatorów z Mocusiem i Wizzem na czele, ech, dawne czasy i działo się dużo... teraz zarówno forum jak i userzy wydorośleli, klimat się zmienił. Aż się łezka w oku kręci, chlip...

kamilek15 

Konto na IDR: Kamil1991
Wysłany: 2012-10-18, 11:13   

Przyjemnie się czytało. Pamiętam jeszcze pierwotny wygląd strony. Kiedy przesiadywałem w kafejce w poszukiwaniu super unikatowych itemów o których nawet nie śniłem grając w trybie SP ^_^

Kalisz 
Prince of Retardia

Konto na BN: ---
Klan: ---
Konto na IDR: zapomniałem :/
Wysłany: 2012-10-18, 16:30   

też trochę czasu mi tutaj upłyneło ;p raz bardziej aktywny, raz mniej ale bylem w sumie zawsze ;p

CoNaObiad 
Redaktor Imperium
Fapałke i Nubałke

Konto na BN: Załóż lepiej...
Konto na IDR: CoNaObiad
Wysłany: 2012-10-18, 17:04   

Ja z kolei śledziłem ID od kilku lat, ale wypadło tak, że założyłem tutaj konto całkiem niedawno. Tak jakoś wyszło ;>.

Przez Imperium przewinęło się (i nadal się przewija!) masa osób, czy to zwykli userzy głodni informacji o Diablo, czy to redaktorzy lub moderatorzy. Każda osoba którą tu spotkałem jest fajna na swój sposób i to właśnie jeden z najważniejszych powodów dla których ciągle tu powracam :wink: .

KNEDLE Z KUPOM

Azet 
Problematic

Konto na IDR: Azet
Wysłany: 2012-10-18, 18:35   

Tu na ID spotkałem najciekawsze osoby jakie dane mi było spotkać. To samo w sobie jest mega osiągnięciem. Tylko nie jestem pewien czy moim czy stronki czy owych ludzi. Pewnie wszystkich po trochu.
Mnóstwo informacji, dramy, fun... Wprawdzie liznąłem tylko prawdziwy fun ID, bo późny joindate, ale zdecydowanie było warto.
Long Live ID!

l3fY 
Lewy

Wysłany: 2012-10-18, 21:48   

Ja zacząłem obserwować ID jakieś 5 lat ale tak jak CoNaObiad założyłem konto stosunkowo niedawno w serwisie, a na forum to jak widać dopiero teraz. :D

Szeranf 
Redaktor Imperium
Cult of Personality

Wysłany: 2012-10-19, 12:30   

Ehh, aż sobie z sentymentu włączyłem brązową skórkę z której korzystałem jak odwiedzałem Imperium jako gość, zaraz na początku, potem czarna była domyślna i nie zmieniam jej raczej. Coś tam jeszcze pamiętam, że mogło się zdarzyć, że na infie w szkole odwiedziłem ID jeszcze za czasów tej starej szaty z menu phx po boku. No właśnie, to menu było na tych nowych skórkach czy nie? Ale mniejsza z tym...

Ajantis napisał/a:
Pamiętam czasy chyba roku 2005 czy 2006 kiedy ja byłem redaktorem na Karczmie Diablo 2, a Przemo wtedy walczył u siebie. Pamiętam jak ścigałem się z nim kto pierwszy wrzuci newsa na swoją stronę ;)

Bez zbędnej wazeliny i tak na poważnie. Serwisów o D2 powstawło wiele. I wiele upadało. Ale przyznać trzeba, że u Przemusia zawsze zastanawiało mnie jak ten skurczybyk robi, że nawet wtedy, gdy D2 było już martwe, a premiera D3 była cały czas odwlekana i nikomu nie chciało się tego monitorować, to na ID zawsze były newsy...

No i druga sprawa. Przez ten cały czas Przemo zgromadził u siebie nieprawdopodobną ilość informacji o grze. W sumie nie wiem czy jest jakiś element D2, który nie został tutaj opisany.

Rywalizacja zawsze wpływa pozytywnie, ale najlepiej jest, gdy w ramach jednego serwisu redaktorzy chcą wrzucać nawsy jeden przed drugim. Teraz ID konkuruje z portalami wyłącznie o Diablo 3, gdzie olewa się całkowicie poprzednie części. Problemem znacznej części tych portali jest to, że powstały przez chęć zysku, przechwycenia części społeczności gry, na którą jest hype w tej chwili. Niektórym konkurentom się już odechciało, na niektórych stronach ostatni news jaki się pokazał jest o łatce 1.0.4, ba, teraz spojrzałem do konkurencji, do której zaglądam rzadko (bo wiem, że nie ma po co) i widzę, że "strona na sprzedaż". Konkurencyjne portale rywalizują głównie przy pomocy newsów - my poza newsami staramy się cały czas dorzucać coś do stałych działów o d3. Dość często jest tam dodawane coś niewielkiego i nie zawsze jest potrzeba informować o tym w newsie.

Co do nieprawdopodobnej ilości informacji jakie Przemo zgromadził w działach o d2, to również chylę przed Nim czoła - mam nadzieję, że również o trójcę się uda kiedyś tyle zgromadzić. Oczywiście nie można pominąć zasługi forumowiczów, którzy pisali dość aktywnie artykuły, strategie, tworzyli różne fanarty - bez tego Imperium byłoby uboższe.

CoNaObiad napisał/a:
Ja z kolei śledziłem ID od kilku lat, ale wypadło tak, że założyłem tutaj konto całkiem niedawno. Tak jakoś wyszło ;>.

Ja nie śledziłem z kolei, tylko sprzed kompa :< - o CNO, który śledził koleją :P A tak na serio, to ze mną jest podobnie - gościem byłem tutaj od dość dawna, a przełamałem się, żeby się zarejestrować dopiero w tym roku. Z jednej strony trochę szkoda, bo nie miałem przez to okazji poznać kilku ciekawych userów, którzy dziś są już nieaktywni - to znaczy trochę o nich mogłem się dowiedzieć, ale to co innego niż dyskutować na jakieś tematy o grze. Z drugiej strony gdybyśmy przyszli wcześniej, to mogłoby się to wszystko zupełnie inaczej potoczyć - ot, choćby dostalibyśmy od Rolsona +6 za spam i tyle by nas widzieli tutaj :) Przede wszystkim powinniśmy w tym miejscu razem z CNO zaprosić naszych gości do rejestrowania się u nas - my się trochę spóźniliśmy, a jest tutaj fanie i z pewnością nie ma co zwlekać! ;)

Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć wszystkim, byśmy się tutaj jak najdłużej spotykali. Zachęcam też do wypowiadania się wszędzie, gdzie się tylko da, w tematach na forum, pod newsami - byle tylko nic nie pozostało bez odzewu, bo każda opinia, nawet krytyczna możne dać wiele zapału do dalszej pracy w przypadku redaktorów, albo chęci do dalszego wypowiadania się przez użytkowników.

Btw. Ajantis, ciekawy jestem, czy w kolejnej 22 tygodniówce usłyszymy o ID przez kilka sekund? ;)

CoNaObiad 
Redaktor Imperium
Fapałke i Nubałke

Konto na BN: Załóż lepiej...
Konto na IDR: CoNaObiad
Wysłany: 2012-10-19, 14:52   

Szeranf napisał/a:
Ja nie śledziłem z kolei, tylko sprzed kompa :< - o CNO, który śledził koleją :P

g:>

Szeranf napisał/a:
A tak na serio, to ze mną jest podobnie - gościem byłem tutaj od dość dawna, a przełamałem się, żeby się zarejestrować dopiero w tym roku. Z jednej strony trochę szkoda, bo nie miałem przez to okazji poznać kilku ciekawych userów, którzy dziś są już nieaktywni - to znaczy trochę o nich mogłem się dowiedzieć, ale to co innego niż dyskutować na jakieś tematy o grze. Z drugiej strony gdybyśmy przyszli wcześniej, to mogłoby się to wszystko zupełnie inaczej potoczyć - ot, choćby dostalibyśmy od Rolsona +6 za spam i tyle by nas widzieli tutaj :) Przede wszystkim powinniśmy w tym miejscu razem z CNO zaprosić naszych gości do rejestrowania się u nas - my się trochę spóźniliśmy, a jest tutaj fanie i z pewnością nie ma co zwlekać! ;)

Święta racja, założenie konta to kilka minut; ID może jednak wciągnąć w takim stopniu, że zostaniecie tu na o wiele, wiele dłużej. Tak jak już pisałem gdzieś powyżej, jestem urzeczony tutejszymi userami. Na wielu innych forach (czy to o grach, czy to o książkach czy o kopaniu kartofli na polu) ludzie są tacy nijacy, piszą "suche posty", a jak tylko ktoś wyrazi swoją opinię - drama. I to nie taka pozytywna jak u nas, tylko wyzwiska, groźby czy opis czynności, które robiło się wczoraj z naszą matką - ot, takie gimbazjalne głupty ;].

Ja zarejestrowałem się na Imperium z powodu, hmmm, co to było? Chciałem bodajże pograć na ID'owym realmie. Potem od niechcenia ( :) ) napisałem strategię na Nekromantę, poudzielałem się trochę i - kaboom - ni stąd, ni zowąd zostałem redaktorem. Medżik.

Chętnie spotkałbym się z wieloma użytkownikami tego forum, ale ostatni 'zjazd' był Warszawie. A szkoła i ogólnie pojęte RL nie pozwalają jechać pół Polski ;<.
Swoją drogą, z jedną osobą się spotkałem, bo jak się okazało mieszkamy od siebie 15 minut na piechotę. Fun fun fun.

Szeranf napisał/a:
Btw. Ajantis, ciekawy jestem, czy w kolejnej 22 tygodniówce usłyszymy o ID przez kilka sekund? ;)

"Reklamowanie" portali jest trochę nie fair, ale może tym razem Ajan przymknąłby oko? W końcu dychę obchodzi się tylko jeden raz g:) .

KNEDLE Z KUPOM

Ajantis 
Emerytowany Moderator

Klan: War Masters
Wysłany: 2012-10-19, 18:05   

Szeranf napisał/a:
Zawsze mówiłem, że staram się zachować obiektywność i nie reklamować poszczególnych stron, ale w tym wypadku imho nie jest to reklamowanie, tylko informowanie o wydarzeniu na polskiej scenie Diablo. A od tego właśnie są Tygodniówki :) Więc na 100% usłyszycie kilka słów o rocznicy ID w poniedziałek :)
Szeranf napisał/a:
Teraz ID konkuruje z portalami wyłącznie o Diablo 3, gdzie olewa się całkowicie poprzednie części. Problemem znacznej części tych portali jest to, że powstały przez chęć zysku, przechwycenia części społeczności gry, na którą jest hype w tej chwili.

Słusznie prawisz. Ale nie można wszystkich wrzucać do jednego wora. Imho to normalne, że jak zbliża się premiera jakiejś dużej gierki, to powstają o niej strony. Myślę, że te serwisy, o których myślisz (wszyscy je znamy) przetrwałyby o wiele dłużej gdyby nie to, że ludziom po prostu znudziła się giera. Niewiele osób zarabia na swoich stronach o Diablo, więc są z nimi związani tylko zainteresowaniem grą. A gdy zainteresowanie znika, to i strony nie chce sie robić. A po co zmuszać sie do tego, skoro nie ma z tego kasy? I tak serwisy upadają...
Weź też pod uwagę, że ID ma sporą ilość redaktorów. Nie wrzuci newsa jeden, to zrobi to drugi, trzeci czy czwarty, a inne strony (mniejsze) mają np. tylko jednego newsmana. Jak jemu sie nie chce, to strona pada... Z kolei ciężko kolesiowi zrekrutować nowych newsmanów, bo skoro strona jest niewielka, to i fame skromny. Jak ktoś pisze newsy na ID, to robi to w wielkim serwisie i nawet jak nie dostaje za to doli, to może się potem tym pochwalić. U innych to trudniejsza sprawa...

Ale generalnie wniosek jest taki, że jakby gra była lepsza, to ludzie nie odchodziliby i scena trzymałaby się mocniej - serwisy istniałyby, fora byłyby wypełnione i byłby git, a tak to...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi