Celem tego buildu, jest smiter, który kasuje wszystkie prawie gry/postacie.
Niektórzy mogą mi zażucić ze lt/cleglaw jest lame i inne „(wulg.)” ale, celem postaci pvp jest wygrywanie. Dla tych, którzy zostali owned, i płaczą ze „ couze of lt u won”, ja pisze „ cry…”. Bo kto im zabrania używać czegokolwiek..
Teraz do konkretów :
1. eq
2. statsy
3. skille
4. jak grac
5. pare rad itp.
1.
Helm- Coa, only coa. 2x ber, nie inaczej. Why? Z Berber ( można zapytac czemu nie cham ber, otóż, jak damy bk, life podskoczy o jakies 1xx( 4x z bk i +1 bo, ale zdejmując ravena tracimy sporo ar/dex/abs cold, i będziemy musieli dac pare ptk żeby umiesc Griefa ba, wiec imo nie warto.. ) wyciągamy max dr, bardzo fajna rzecz na pvp. Czemu nie shako bered? Niby ma te +1 skill more/xxx life/xxx mana ale to koniec dr ma o +- 10% mniejsze ( co zmusza nas do noszenia zaki ber, z która mamy zalosny def, i jesteśmy bardzo łatwym kąskiem dla barba ww/assy ww) brak fhr (bardzo przydatne na asske trap using mb, a prawie kazda tego uzywa), naprawde ladny def 350-400, resy, 1 sk. Czyli gosu helm pvp.
Innego crapu jak tal rash(LOL) Andy face/gaza nie biore pod uwage.
Bron- tak jak w 1.10 najlepszy był asteron, tak tu najlepszy jest Grieg. OGROMNY kop do dmg ( nie pokazywany ale dający się odczuć polecam Grief Ba, ze względu na range, jeśli tworzymy postac vs all, musi pare „bajerow” mieć.
Max ias tez nie trudno z nim wyciągnąć. Poza tym ba ma duuzo lepszy dmg z charge.
Armor- tu nie ma co dlugo myśleć, eni, jeśli mamy założyć coa, to tylko z eni. Poza tym, 45frw/2all/8dr/5%max life/nice def. Wszystko cacayjaki typ? Ap/mp/dusk/bp/lp? ja polecam ap/dusk. Bo i tak nawet z eni, i all itemsami, będziemy MUSIELI dac te kilka/kilkanaście ptk w str, tego nie da się uniknąć.
W zależności od itemow, dla posiadaczy słabszych polecam eni dusk ( lower str rq) dla lepszych ap. Roznica defu miedzy nimi nie jest duza, jakies 1xx.
Rekawice- najlepsze, i niedocenie przez niektorych Bloodfisty. 10ias/40life/30fhr= gosu. Jeżeli ktos chce, może ofc założyć crafty 20ias/10cb + mods ( jednak cena gozu craftow 20ias/10cb/life/dex/str to kilkanaście hr, wiec wydaje mi się ze nie warto… ). Sa calkiem niezle, ale żeby cb działało jak powinno te 3x to MINIMUM, wiec 10% raczej znaczącej przewagi na duelu nam nie da.... vs gozu przeciwnikow, polecam cleglawy 25%std, naprawde fajna rzecz.
Steele- Sa slabe dla smita. Chory str rq, ed z nich daje naprawde maly bonus do dmg ( kolo 70…) cb jest opisane wyrzej, a str nam nie jest potrzebny ( niby dorzuca tych pare ptk, ale przy dmg jaki daje nam grief te pare ptk to kropla w morzu)
Dracki- crap, niby 15str i 5l%lt, ale crap, no ias ( przez co naprawde trudno wyciągnąć dobry ias) ll nie dziala wiec crap.
Butki- osobiście polecam sandstormy 15/15 ( nie musza być eth, def i tak mamy duuuzo, o czym dalej będzie.). 15str fajny bonus, mniej ptk do coa trzeba dac, 15vit= +- 45ptk life, nice, 20frw/fhr also nice. And gozu psn res.
Inną możliwością Sa ww, more life, ale no fhr ( o ile dobrze pamiętam), i 15dex, z tym ze dex nam jest niepotrzebny..( tez o tym dalej będzie)
Pas- verdungo ofc ( należy tak itemy skomponowac, żeby wyciągnąć 50dr, w smite vs smite, jak się bijemy z gosu przeciwnikiem, czasem te pare dr może zadecydowac o wyniku). 3x-40 vit = 90-120life OMG, 1x dr, v nice, rl, i def fajny, wszystko co potrzebne.
Ringi- nie ma co tu duzo myśleć, bk i raven, bk z oczywistych względów 4x life + 1all/ raven 20dex/2xx ar, bardzo fajny bonus do ar charge i cbf, oraz abs, pomocne na cold sorc, można wiec 2x ber wsadzic w coa.
Amu- tu wielu może się ze mna niezgodzic, ale highlord , ds. z hl nie dziala na pvp, ale.. 20ias i 1sk ( TYLKO o 1 mniej niż mara , jak dla mnie to super polaczenie.
Switch- cta 5-6 ( mam 5 i nie narzekam , i duszek, polecam w zakarum shield, bo czasem przychodzi nam robic tele z duszkiem, np. vs necro using bp, i dmg zaki się przydaje.
Eq- torch 15+/15+ , anni 15+/15+/x, 37sc 20life ( tu może dziwnie, ale uwiezcie mi, lepiej wypchac się Sc 20 life niż sk. Po 1 cena sk 4x life jest CHORA, po 2, dmg dam nie jest ar TAK potrzebny, z griefem dmg mamy gosu. A te Sc daja MOCNEGO kopa do zycia. Anni/torch mogą ofc być lower ale wtedy będziemy musieli dac sporo wiecej ptk w str.
Stash- tgv( 10max lit res/20abs v nice vs foh), uderzenie śniegu ( for abs cold) +1 more raven( more cold abs vs sorc), 2x wisp 19-20 abs( w polaczeniu z tgv i 85lit res, asska nas tylko leczy), zakarum shield 4soc, socketed with 4x perf topaz= 160lit res= foh blaga i litość ^^
I na koniec, bo prawie zapomniałem, shield, zabawka smita - tu tylko 1 możliwy wybor- exil zakarum shield. ONLY zakarum. Why? Zaka ma NAJLEPSZY sredni dmg. Miałem exil Vortex/kurast i inne crapy, i dmg miałem 1k-2.7k ( z vortexem) i 1.3k-2,5k ( z kurastem). Jak widac duzy rozrzut. Z zaką mam 2k-2k. najlepszy dmg.
Ale, czemu exil? Niech pocałują mnie gdzies ci co mowia ze lt jest lame, i placza jak Sa owned. Poza tym, lt to tylko bonus, fajny ale bonus. Gozu sprawa w Exilu jest DEF!!! 1k def samej tarczy ( if not bugged, a jeśli w bugu mamy zrobiony to 14xx) v nice res 4x, + 5max fire/cold res ( bardzo fajne vs sorcs) and, co najważniejsze 13-16 lvl aura! z tym cackiem nasz smiter ma 35k def!! Wiec 95% barbow/assek ww odpada na starcie, bo maja ogromne problemy z trafieniem nas… nie mówiąc już o fair duelu. Ale jeśli barb nie jest niobem, ma te 2x k ar, to mamy duuuuze problemy (btw, takich barbow na BN spotkałem 2 ) co vs takich cwaniaków robic napisze dalej.
Doszliśmy do konca eq.
2. statsy ( z tym eq ) rozdajemy dopiero na 90lvl ( wbrew pozorom, wcale nie tak trudno dobic do 90lvl unstated/unskilled) czmu na 90? Żeby wiedziec dokladnie ile daje eni, i skolerowac to z reszta.
Str- tylko pod coa, majac na sobie już eni i reszte stuffu.
Dex- 0, niektórzy mogą zapytac why? Otoz blok przy takim Defie nie jest nam wcale potrzebny, vs smite nie dziala, v sama bow.. Lol, amy sa tak izi ze nawet nie warto opisywac..
Vit- wszystko
Energy- 0 ofc ( na 90 lvl mam 260many
Z takim setupem mój smiter ma 2.7k life ( bez bo) 4.5k life z bo, max dr, 2k dmg( + dmg z griefa) 35k def !! 4x res fire i cold/75lit/75psn ( sprawe resow rozwiązuje fade z treachery ( dla tych co nie wiedza o co chodzi wyjaśnienie. Tanie runeword Zdrada, zrobione w Amorze, ma 5%na rzucenie 15poziomowego zaklęcia znikniecie w czasie otrzymania ciosu. Po co nam fade? Otoz daje ono 6x res oraz 15%dr !!( choc nie potrzebne, bo i tak mamy max, ale resy sa gozu). Ci którzy czytali uważnie, mogą zapytać, czemu nie nosic shako ber + fade + exil? Otoz fade trwa kolo 3min, a potym jak nas zabija trzeba je rzucać jeszcze raz.. co jest dosc kłopotliwe, to ciagle przbieranie się… pozatym używając shako, mamy low próg fhr.
3. skille
tu zadna nowosc
1. smite- 20- to normalka, jesli uzywamy pchniecia to musi byc max. ladniepoteguje nam dmg od tarczy, and ofc, podstawowa bron ^^
2. fanatyzm- 20ptk-najlepsza aura dla smita, daje ias i duuuzo ed ( zarowno nam, jak i druznynie)
3. Holy shield- 20 ptk-swietny skill ktory czyni z naszego pala czolg, pod wzgledem defu, i dmg. zwieksza def kilkakrotnie, i dodaje 9x-1xx dmg
4. defiance( smialosc)- tu max. daje synergie do holy shield, a potrzebujemy duuzo defu, bo po 1. nosimy exil( nie bylo by sensu go nosic tylko dla lt.), i mamy slaby blok( ale wiecej life), i def nam to rekompensuje.
5. 1 ptk w wigor ( synergia do szarzy i przydaje sie zeby laga zrobic ( sam jednak tego nie uzywam, bo dosc klopotliwe jest borykanie sie z wigorem, fana, smite i charge, mozna sie zaplatac i przegrac, ale skill ok))
6. jesli ktos chce, moze dac 1ptk w holy freeze, czasem sie przydaje na pvp, jednak tego nie uzywam tez, z wzgledow wymienionych wyrzej.
7. 1 ptk na zbawienie- calkiem dobry skill, z all sk z itemow, podnosi nam resy ( na blyski/fire/cold) o prawie/ponad 100. dobre kiedy jeszcze nabijamy lvl na koszu/hellu i mamy slabe resy, oraz przydatne na pvp, jesli mamy slabe resy, vs foh/sorcs/assa trap, oraz calkiem niezle na uber ( tak ten pal robi uber bez problemu , wystarczy tylko zmienic coa na wilhelma, rekawice na 20ias, i butki na gobliny ( dla wiekszogo crushing blow) i uber pada po 30 sec )
8. to co zostanie, dajemy w szarze. ladnie podnosi nam dmg, ale ar juz slabiej . no coz, nie mozna miec wszystkiego
Reszte taktyki ( jak walczyc oraz rady, dopisze jutro/pojutrze bo jestem padniety po maturze.
BTW: sorry for all byki stylistyczne/ortografy ale Word odmawia mi dziś posłuszeństwa ((
dalszy ciag strategi, czyli jak grac vs inne chary.
ama javka- tu jest albo izi ( jesli ama jest noobem , albo hard, jesli ama zna sie na rzeczy. jesli izi to poprostu pochodzimy powoli do amy, walimy 1x smite i po sprawie
jesli hard, to zakladamy tgv i wisp, wtedy mamy izi sprawe, jesli ama uzywa merca z infi, to zakladamy tarcze z 4 perf topazami w srodku= 160 res, i merc i ama sa izi. WAZNE: nie radze szarzowac do amy, bo uzywaja zwykle spirita, i maja ladne fhr, i jesli nie trafimy ( a w ame z max blokiem i unikami szarza ciezko trafic) to mozemy szybko przegrac. wiec lepiej spokojnie podejsc i zalatwic
ama bow- tu izi. po 1, lokalizujemy ame, po 2 walimy w nia szarza, jak trafimy to dobre, jak nie, to przelaczamy sie na smite, i ama lezy.
assa trap- tu moze byc ciezej, ale damy rade . po 1, zakladamy tgv i wispa, jesli mamy to 2. biegamy na szarzy, probojac zlapac w name lock , jak lapniemy to walimy szarza ze 2-3 razy, jesli dalej zycie, to smite i po sprawie. na szarzy , polecam miec wlaczone bieganie, szybciej troche pal sie przemieszcza, a defu nie potrzebujemy vs caster.
assa ww- tu jest roznie. jesli assa nie ma pozanego ar, to mamy wygrana w kieszeni ( jesli nie popelnimy postawowych bledow ofc . po 1, NIE BIEGAMY, NIE CHODZIMY, stoimy w miejscu z fana i smite, i czekamy kiedy aska o nas podejdzie, sie nie podejdzie, i stoi gdzies dalej, to przelaczamy sie na szarze, i tluczemy jak, i tak caly czas
jesli assa ma good ar, to musimy sie pilnowac, "bron boze" nie izko kolo niej, z tylu, czy jescze inaczej, najlepszym wyjsciem, jest wyprzedzenie jej ww na szarzy, i ustawienie sie prze nia, stanie w miejscu fana + smite i czekamy az podejdzie. jenak z 40k def, malo ktora assa moze nam zagrozic.
necro- tu sa 2 sposoby. 1 jesli nec uzywa bone prison.2 jesli nie uzywa ^^.ad1.- pod lewym mamy smite, pod prawym tele, nec ma nadzieje, ze nie wydostaniemy sie z bp, wiec nie chodzi nigdzie ani nie robi tele, stoi w miejscu. jak zacznie strzelac, to robimy tele do niego, i od razu smite. mamy 90 fhr, wiec prog jest, i nie ma wikszych problemow z necrosem.ad2. jesli nie uzywa bp. to poprostu biegamy na szarzy, lapiemy w name locka, 2-3 razy szarza i smite, i necro padl.
necro poison- tu jest dziwnie, bo stosuje zwykle obnizenie res, i szybko tracimy life. zwykle tez taki nec, ma kolo siebie duzo potworkow, ale od czego mamy exil . podbiegamy na szarzy, i od razu smite, po 2-3 ciosach pojawia sie life tap, i mamy znowu cale zycie, potworki paaja szybko, i ltwo do necra dojsc.
baba ww- tu w zaleznosci od itemow jakie uzywa baba. vs doom- zakladamy cos z iasem, zeby nas sporolnil jak najmniej, vs reszte, bloodfisty i standard eq. tak jak vs assa ww, stoimy w miejscu!! nie biegamy nigdzie nie lazimy. jak barb sie zatrzyma zeby uzyc widowa, to zmieniamy na charge, i walimy. wiekszosc barbow jednak jest izi, zapomninaja o ar, walac all w life. tacy padaja po 5 sec. ale vs good baba mamy marne szanse (. mozemy ofc, biegac na szarzy, czekajac az skonczy mu sie mana, ale jesli pije mixtury, to ciezzzzko jest. zwlaszcza jak uzywa eni, to moze do nas szybko poskoczyc, kiedy jestesmy na szarzy. na bn spotkalem 5 barbow dobrych, i pojechali mnie ostro . ale tak juz jest baba > smiter ( jedyna rada jest goozu def,6x k, ale zeby tyle wyciagnac, musimy zalozyc bugg stone, 4xxxx def, a bez str z eni, nie mozemy nosci prawie wszystkiego, wiec... przegrywamy . ale pociesze was, malo jest takich barbow ^^.
barb freenzy- widzialem takiego tylko w na duelach, ale byl calkiem niezly. z mial good ias, i ar, wiec zadalk cios jako 1, i zabralo mi 1/3life, ale pozniej juz tylko dostawal. 5x smtie i lezal. barb freenzy to jednak typowo pvm char, na pvp sie nie nadaje
sorc fire- tu potrzebne bedzie duuzo resow, polecam fade + dwarff star + relikt nokozan ( 50 fire res + 10max fire res), z tym setupem, wytrzymyjemy kolo 5 fb, wiec trzeba dzialac szybko. na poczatku biegamy na szarzy zygzakami, unikajac fb, jesli jestesmy w odleglosci 1 ekranu od sorc, lapiemy ja w name locka, i walimy 2-3 razy szarza, i smite. mozna jeszcze zalozyc butki- piekielny wedrowiec + 10 max fire= 95fire res= gozu, ale ni wiem czy styknie wam sily bez ss do coa mi nie styka, wiec ogranicam sie do nokozan i star.
sorc blizz- tu sorc maja duuzo dmg, i zeby wytrzymac wiecej niz 1 blizz, potrzebne bedzie nam 90 ++ res. zaklaamy 2x raven + uderzenie smiegu i mamy 90 res, taktyka taka sama jak z sorc fb, biegamy na szarzy, i lapiemy w nl.
sorc blizz- tu jest latwo, zakladamy tgv + wisp. lit ma male pole dzialania, wiec latwo go uniknac i podejsc do sorc. 2x charge i smite.
dru zwierzak- buhahahah, izi. spokojnie podchodzimy i walimy smite.
dru ele- tu biegamy na szarzy, i lapiemy dru w nl ( co jednak nie jest latwe, temu mozemy zlapac jakiegos zwierzaka, lub duszka, oni zawsze sie kreca w poblizu dudu, wiec po zabiciu go, latwo jest lapnac dru. dosc szybko pojawia sie life tap, wiec nie ma problemu).
smite vs foh- izi, zaklaamy tarcze 160 lit res +fade+ tgv + wisp= 80 mg od 1 foha.= foh pada po paru sec.ale dla formalnosci napisze . biegamy z szarza, prosto na foha, 2x szarza i smite, fhr mamy dobre, wiec foh prawie nas nie zatrzymuje swoimi atakami.
vs charger- tu tez nie trudno- chargerzy zwykle maja duuuze dmg, ale z naszym defem trudno im trafic. mozemy probowac go lapnac na szarzy w nl, ale po co. stoimy spokojnie, czekamy az w nas walnie, jak tylko podejzie blisko, to smite i lezy.
vs hammer- tu rozne bywa. ale najlepiej stac w miejscu i czekac az hammer zrobi tele do nas. czekamy z fana + smite. musimy szybko zareagowac, bo zwykle jestesmy na 2-3 mlotki, wiec tylko jak go zobaczymy tluczemy go. nie ma problemu.mamy nice fhr, wiec dosc szybko dochodzimy do siebie po mlotku.
smite vs smite )- tu lepiej przeciwnika nie lekcewazyc, bo nawet z crapem, moze nam niezle przylozyc. po 1 gdy uzywamy chrge WYLACZAMY BIEGANIE ( obiza nam def i ar). bieganiemy o dolu, zawracamy i biegniemy do gore, bo biegnac w gore, mamy lepsza widocznosc. charge robi laga, wiec musimy uwazac, bo opponent tez tego uzyje. ale zakladajac ze lagi sa w normie, probojemy lapnac kolesia w nl. jak sie to udalo, to walimy w niego TYLKO RAZ, i od razu przelaczamy sie na smite, w ten sposob uderzamy pierwsi i zyskujemy 1-3 hits for free.jesli on walnie 1, to uciekamy na szarzy, i probojemy szczescia w ten sam sposob jeszcze raz.
tu mala podpowiedz- jesli wiemy ze przeciwnik jest naprawde dobry, to mozemy zmienic bloody na cleglawy, stracimy co prawda break point, ale koles tez, i to moze nawet 2 mu spadnie.
y, gram nim juz ze 2 miesiace . jutro wysle ci na gg gre , dzis jestem juz podmeczony
btw, co do lt, tez go nie lubie, ale uzywam exil vs baba ( 40k def, i szanse barba ostro ida w dol, jesli nie ma mocnego ar, to przegral z miejsca, ale jesli barb zna sie na rzeczy to mamy albo przesrane, albo baaaardzo trudne zadanie , opisze to jutro wraz z taktyta vs all chars).
lt jest fajne tylko wtedy, jak gra dwoch smiitow z exilem, duel jest dluzszy
Ostatnio zmieniony przez Marcin. 2006-05-14, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
co do strategi to moim zdaniem juz bylo za duzo ich na smitera wiec nie masz sie czym popisywac... 3\6 i 4\10 lepiej uzywacstrategi wizzarda bo mialem niedawno takiego smita i rzadzil
P.S
Chcialbym bardzo zobaczyc taki duel smit vs smit mam jeszcze swojego wiec moge dolaczyc sie do duelu napiszcie na gg 2206947
merca nie opisuje, bo gdzie my nie damy rady, tam merc na pewno padnie , jesli ktos chce na sile moge wcisnac .
btw, orry ze niektore wyrazy sa " byle jak" napisane, ale mi czasami klawiatura nie wybija liter A/S/D/X/Z/E/W/Q/C - na d2 dojechana zostala
Strategia bardzo fajna, porównywalna do tej Wizzarda. Znalazłem tylko 1 dziwną rzecz.
1 cytat:
Marcin. napisał/a:
Dracki- crap, niby 15str i 5l%lt, ale crap, no ias ( przez co naprawde trudno wyciągnąć dobry ias) ll nie dziala wiec crap.
2 cytat:
Marcin. napisał/a:
dosc szybko pojawia sie life tap
Z tego wynika że warto jednak nasić drakule mimo że napisałeś że to crap. Chyba że błędnie interpretuje zwrot "dracki". Z tego co przeczytałem Wizzard z tobą wygrał (ledwo ), więc ocenię twoje wypociny na 9++/10.
_________________ Żegnam wszystkich userów. Pozdro dla Wizzarda, Nastukafszy (thx za krytykę), modów i admina Przema.
chodzilo mi o to, ze exil rzuca lt tak czesto, ze dracki nie sa nam potrzebne, pomimi %lt, i 15str . ale tu dziwna rzecz, bo wszystkie exile jakie mialem, ciagle rzucaja lt . nie mam pojecia czemu, ale przy 1-2 ciosie jest lt ^^.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum