Konto na BN: ---
Klan: ---
Konto na IDR: zapomniałem :/
Wysłany: 2008-02-11, 11:40 Poradnik do PlugY
Daje to narazie tutaj bo nie wiem gdzie to się będzie nadawać
Nie wiem czy to się będzie nadawać do działu artykuły czy recenzje modów lub jako jakiś większy temat do działu o Patchu 1.11 gdzie znajduje się temat o PlugY, jednak postanowiłem zebrać wszystko co związane z PlugY v7.01 (bynajmniej tyle ile wiem) w jednym temacie, ponieważ widzę iż w topie poświęconym temu oto genialnemu imo modowi często powtarzają się pytania na które odpowiedź już padła (głównie o instalacje…), a userom nie chce się szukać odpowiedzi w gąszczu stron.
Moda tego sporo osób uważa za kiepskiego ponieważ nie daje wielu nowych funkcji, które mogą diametralnie zmienić oblicze zabawy np. nowe stwory, skille itp. Jest to mod przeznaczony głównie dla graczy którzy nie lubią takich wielkich zmian jak np w serii modów Median, a chcą się poprostu chociaż w małym % zbliżyć do gry na BN (ofc mam na myśli graczy męczących tryb Single Player).
Podstawowe info:
1) Mod działa wyłącznie na wersji 1.11b więc jeśli nie posiadacie oryginalnej gry bądź nie wiecie jak spatchować na 1.11b tzw "piracie" to mi bardzo przykro ponieważ ode mnie też się tego nie dowiecie (powieszono by tu mnie xD)
2) Pliczek jest bardzo niewielki i zawiera 230,24 KB towaru (jak ktos lubi okrągłe liczby to 230 KB xD)
3) Mod nie gryzie się z postaciami, które rozwijaliśmy bez niego więc możemy śmiało kontynuować grę.
4) Nie gryzie się z polską wersja językową.
5) Co jest nam potrzebne do wykorzystania moda ? Na pewno: komputer (głównie jednostka centralna, myszka, monitor, nie obrażę się za klawiaturę), zainstalowane Diablo ][][ i zainstalowany Patch 1.11. Ukończony kurs przynajmniej na poziomie podstawowym w klikaniu myszką .
Instalacja moda czy to co tygrysy.... oj to nie ta bajka
Instalacja moda czyli to z czym userzy mają największy problem
napisze to powoli w punkcikach aby każdy ładnie zrozumiał
1) http://images32.fotosik.p...9463800fmed.jpg
Po pobraniu powinniśmy widzieć spakowany plik pod nazwą PlugY_v.7.01, a więc jak zapewne nie ciężko się domyśleć wypakowujemy pliczek (najlepiej zrobić to w nowo utworzonym folderze aby pliki których tam trochę jest nie szwędały nam się po kompie).
2) http://images33.fotosik.p...265cf7dbmed.jpg
Widzimy przyjemną gromadkę pliczków i za który tu się teraz wziąć... łapiemy także "zrarowany" pliczek o nazwie Manual Instaler.
3) http://images28.fotosik.p...3efab764med.jpg
I z tego pliczka wychodzą nam dwa pliczki (dwa zaznaczone na screenie). Teraz kopiujemy całość (bynajmniej ja zawsze kopiuje całość i wtedy nie ma żadnych komplikacji, że jakiegoś pliku nie ma i coś nam nie działa bo nie może pliku znaleźć…) do folderu gdzie mamy zainstalowaną grę.
4) http://images24.fotosik.p...05e973f0med.jpg
I teraz najważeniejsze xD Zaznaczamy plik D2gfx.dll, wybieramy opcję kopiuj i umieszczamy go w jakimś bezpiecznym miejscu (np w folderze gdzie przeprowadzaliśmy pierwsze operacje instalacji tworzymy inny folder i umieszczamy go tam). A po co to kopiowanie ? O tym później .
5) http://images28.fotosik.p...30259e84med.jpg
Teraz klikamy na ikonkę PlugY_Install pojawia nam się komunikat o podmienieniu już wcześniej wymienionego pliku D2gfx.dll wybieramy TAK i niech się dzieje wola nieba
6) http://images31.fotosik.p...a717293bmed.jpg
Jak łatwo sprawdzić czy mod został poprawnie zainstalowany ? Odpalamy grę i kiedy widzimy główne menu powinniśmy widzieć w prawym dolnym rogu napis PlugY v7.01 (jak na screenie) jeśli tak jest to wszystko dobrze ale coś może pójść nie tak i wtedy...
Problemy z PlugY
1)Problem z PlugY który zauwarzyłem najwięcej razy dotyczy komunikatu który brzmi
We have a big error here (btw. Jest widoczny nie tylko przy tym modzie)
komunikat ten może nas zaatakować:
a)przy włączaniu gry
b)przy wyłączaniu gry
c)przy ładowaniu postaci
Jak postępować ? (odnośniki do przypadków)
a) i c) Lipa… jedyna rada ? Reinstall moda. Jak go przeprowadzić ? Otóż przywracamy pliczek który ukryliśmy dla bezpieczeństwa (D2gfx.dll) i jeszcze raz bierzemy PlugY Install, jeżeli nie zadziała za pierwszym razem to spróbować jeszcze kilka razy i powinno puścić . Jeśli będzie to trwać dłuższy kawałek czasu to reinstall gry i instalacja PlugY od nowa (po odinstalowaniu gry wyczyścić folder z pozostałości po poprzednim PlugY, ale nie skasować przez przypadek katalogu z save’ami). Powinno zadziałać.
b) Ten błąd jest mało szkodliwy Pojawia on się po naciśnięciu Wyjście z gry i nic on nie psuje Jeśli chcecie po prostu go sobie ominąć to wychodzimy z gry skrótem Alt+F4 (nic to nie zepsuje ja tego nie miałem, ale kumpel miał i wszystko było ok. mimo tego wychodzenia).
2) Problem nr 2 tyczy się braku niektórych udoskonaleń od moda wynikających z błędów w pliku konfiguracyjnym gdzie znajduje się panel włączania lub wyłączania niektórych opcji. Ja mam tak skonfigurowane i wszystko mi ładnie działa (jak coś wystarczy to przekopiować to tylko do pliku konfiguracyjnego):
3) Jest też cała masa innych problemów z PlugY jednak są one u pojedynczych przypadków i ciężko było by je wszystkie wypisać, dlatego wtedy dobrze jest przeglądać strony tematu o modzie.
To co najważniejsze dla gracza czyli zmiany
Zacząć trzeba od tego jak wspomniałem już na początku, że zmiany nie są jakieś powalające… ale jednak są . Czas na ich wymienienie
- Powiększona skrytka: http://images31.fotosik.p...5034d39462e.jpg
Na Sp gdzie nie możemy robić tzw mułów do noszenia przedmiotów bardzo przydatna rzecz. Rozmiar skrytki staje się naprawdę wielki. Oczywiście jest możliwe iż zapełnimy całą skrytkę, a wtedy…
-Nieograniczona skrytka: http://images34.fotosik.p...3158fffb31f.jpg
A dokładniej mówiąc są to strony skrytki przez które możemy sobie skakać… i skakać… i skakać… i chować w nich przedmioty… i tak dalej . Jest to bardzo przydatna rzecz. Dzięki czemuś takiemu nie musimy się bać o brak miejsca w skrytce, a nawet możemy się pobawić w kolekcjonerów i będziemy chować tam każdy cenny wg nas przedmiot (bardzo takie coś cieszy xD uwierzcie mi xD). Do skakania między stronami służą nam strzałeczki na dole skrytki. Możemy przeskakiwać o jedną stronę lub o 10. Po lewo od tych strzałeczek nawigacyjnych mamy przycisk ze skrzynią, a jest to…
- Wspólna skrytka: http://images31.fotosik.p...6ae173d514e.jpg
Genialna rzecz możemy handlować przedmiotami między postaciami ^^ wystarczy, że wsadzimy jakiś przedmiot jedną postacią do tego „bajeru”, otworzymy drugą postacią skrytkę, a item tam będzie ^^. Bardzo przydatna rzecz jeśli brakuje nam jakiś przedmiot do Perf Stuffu (na Sp perf stuff bez użycia HE hehe xD) lub zestawu, a posiada go inna postać. Ogólnie fajne to .
-Kasowanie skilli: http://images32.fotosik.p...e1404a11c8f.jpg
Kolejne udoskonalenie, które trochę wnosi do gry, ale za często się go nie używa . Przydatne gdy źle rozdamy skille i chcemy to naprawić. Możemy również zmieniać sobie dzięki temu profesję postaci (np. z soso blizz na soso fire), rozdając inaczej punkty i dając je w odpowiednie umiejętności. Bardzo podobne do tego jest:
-Cofanie statów http://images31.fotosik.p...988b447f701.jpg
Jeśli czujemy, że za dużo punktów daliśmy w str, a brakuje nam w vita to wciskamy klawisz A (domyślnie), przytrzymujemy klawisz Alt i klikamy na stat od którego chcemy odjąć punkty do zadowalającej nas liczby i dajemy je gdzie indziej . Dobre przy tworzeniu postaci non str (chociaż na Sp ich się z reguły nie robi), ponieważ możemy najpierw dawać w siłę, a potem gdy już nam nie będzie potrzebna odejmujemy i dajemy gdzie indziej. Jest jedna zasada: nie można odejmować statów poniżej startowego poziomu.
Występuje jedno ułatwienie w UT. Mianowicie Ubery nie mają obstawy ze stworków . I takie jeszcze jedno małe moje spostrzeżenie… Kiedy biegałem postaciami na Hellu DC wyskakiwał praktycznie co run O_O, częstotliwość jego wychodzenia jest duża xD. Nie wiem czy to wina PlugY czy po prostu miałem takiego farta…
-Słowa runiczne z Battle.net
I to przebija wg mnie nawet Uber i Dc Questy . To jest dopiero czad xD Większość słów z BN jest bardzo dobra, a możliwe jest znalezienie odpowiednich runek nawet na SP. Wreszcie możemy ułożyć taniego i dobrego Duszka czy Olśnienie. Dobra koniec tego bo się zbytnio podniece xD.
-Przeglądanie ukrytych statystyk
http://images30.fotosik.p...0aec23d6122.jpg http://images24.fotosik.p...ac6bb7c2362.jpg
Także bardzo fajne Możemy oglądać swoje statystyki, których nie możemy zobaczyć nigdzie indziej poza najechaniem na przedmiot… Ale teraz zamiast je liczyć możemy zobaczyć je od razu obliczone . Możemy ujrzeć np ilość naszego MF, resu (z wartością powyżej 75), ll i lm, fcr, fhr i całą masę innych rzeczy . Zresztą wszystko widać na screenach. Blizz mógłby to wprowadzić do normalnej gry nawet bo by tylko to pomogło, a niewiele by zaszkodziło .
Koniec
I to by było chyba na tyle . Mam nadzieje, że nie zostanie to odrzucone, a naprawdę chciałem dobrze ;(. Dodam iż dzięki userowi Psychovlad dowiedziałem się iż powstała kolejna wersja PlugY oznaczona numerkiem 8.00 . Więcej na ten temat na stronie nr 23 tematu o PlugY .
Podziękowania ?
Hmm na pewno się należą:
-Wszystkim którzy pisali w temacie o PlugY
-lestat’owi bo to dzięki niemu ten mod zawitał na ID
-Modom bo pilnowali w temaciku o PlugY gdy był tam, że to tak nazwę „burdel” , a się zdarzało.
-sniper323 - wiesz za co ^^
-i wszystkim o których zapomniałem xD
Kalisz
Chętnie przyjmę krytyki i jakieś poprawki, które przydało by się wnieść to coś zmienię Jeśli ktoś coś zauważy lub będzie chciał abym coś dopisał to nie kryć się- WALIĆ .
Wysłany: 2008-02-11, 12:33
Cytat:
WALIĆ
no to walę:
- myślę że warto wspomnieć o opcji ItemsToSell
[WORLD EVENT]
...
ItemsToSell=key
..
Dzięki temu DC jest na zawołanie... u Malah kupujemy i sprzedajemy klucze i po kilku sekundach pojawia się napis "Diablo kroczy po ziemii"
-SelectedLanguage=ENG
dlaczego nie POL ? jak ktoś ma diabełka PL to konsekwentnie...
-nie doczytałem o opcji "item level", a przydaje się, żeby wiedzieć, który amu craftować, albo mutować gc itd.
ogólnie mam wrażenie, że artykuł napisany duszkiem przez co różnych rzeczy nie napisałeś... a to aż 230,24KB więc sporo opcji się tam znajduje
Konto na BN: ---
Klan: ---
Konto na IDR: zapomniałem :/
Wysłany: 2008-02-11, 13:37
rafikozor napisał/a:
Dzięki temu DC jest na zawołanie... u Malah kupujemy i sprzedajemy klucze i po kilku sekundach pojawia się napis "Diablo kroczy po ziemii"
hmm nie pomyślałem o tym żeby dopisać o tych bajerach z pliku konfiguracyjnego... bo można tam pare rzeczy włączyć sobie... dodam za jakiś czas bo mysle że to nie jedyna poprawka jaką będe wnosić.
rafikozor napisał/a:
-nie doczytałem o opcji "item level"
zapomniałem dodam
rafikozor napisał/a:
-SelectedLanguage=ENG
ja mam ENG i tego nie zmieniałem
rafikozor napisał/a:
ogólnie mam wrażenie, że artykuł napisany duszkiem przez co różnych rzeczy nie napisałeś...
PlugY, nigdy nie było modem. To plugin rozszerzający możliwości modyfikacji.
A co do tego:
Kalisz napisał: -Modom bo pilnowali w temaciku o PlugY gdy był tam, że to tak nazwę „burdel” , a się zdarzało.
eps odpisał: Zniszczę ten syf, pozamiatam i umyję.
Kalisz napisał: o Patchu 1.11; Mod działa wyłącznie na wersji 1.11b
eps odpisał: No brak tu literki: b Która stanowi bardzo ważne znaczenie. Bo jak offsety się nie zgadzają, to PlugY działać nie będzie ;k
rafikozor napisał: -SelectedLanguage=ENG
eps odpisał: W praktyce mamy tą PL wersję. Ale w teorii jest inaczej ;P
Cd-projekt dał jedynie spolszczające pliki do plików *.mpq. A pliki angielsko językowe są nadal w archiwach i na pewno po analizie wpisania w to pole: "ENG", mimo pl wersji masz grę po angielsku.
Ogólnie za mało opisałeś, a poza tym lepiej jakbyś dopisał: polskie odpowiedniki w nawiasach przy angielskich opcjach. Nie każdy zna angielski.
p.s. Quote mi nie działa. Nie lubię tej badziewnej opcji ;P
witam mam problem z plugy robie wszystko tak jak trzeba podmieniam ten plik biorę install ok i wyskakuje mi plugy, the survival kit already installed naciskam ok i nic się nie dzieje
virus123, podam Ci tu instrukcję. Wnioskuję, że bierzesz się za coś, czego nie powinieneś ruszać, jeżeli nie masz wiedzy nt.
1. Usuń w katalogu, gdzie masz zainstalowane Diablo II LoD, pliki: *.exe i *.dll. (Zostaw, jedynie pliki: Diablo II.exe i D2VidTst.exe). 2. PobierzPaczkę patchy
Kod:
Zbiór plików za pomocą, których można ustawić dowolną wersję Lord of Destruction, od 1.07 do 1.12a. Wystarczy wgrać dane pliki do folderu z grą. Szczególnie jest to przydatne gdy chcemy przywrócić starszą wersję "diabełka" (np. z 1.12a do 1.10). Dzięki temu nie musimy przeinstalowywać gry.
3. Wypakuj z Paczki patchy, pliki z wersją patcha v1.12a i wklej do katalogu, gdzie masz zainstalowane Diablo II LoD. 4. Koniecznie zajrzyj do tego tematu: Link i pobierz tam najnowszą wersję PlugY. 5. Pobrane PlugY, należy wypakować do katalogu, gdzie masz zainstalowane Diablo II LoD. (Zalecam wypakować wszystkie pliki z PlugY, jeżeli jesteś w tym początkujący.) 6. Zrób kopię pliku: D2gfx.dll. 7. Odpal tam plik: PatchD2gfxDll.exe zhooketuje on plik: Plugy.dll, do pliku: d2gfx.dll. 8. Potem uruchom grę z pliku: Diablo II.exe lub Game.exe, albo Plugy.exe.
Odnośnik do plugy prowadzi do działu z modami, zamiast do instalki moda, prosiłbym o zaktualizowanie. Przy okazji - mam ten sam problem, co poprzednicy, od kilku dni próbuję bezskutecznie zainstalować plugy z plików ze strony twórcy (błąd #309). Jakieś rady?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum