Wysłany: 2009-05-13, 14:56 Wszystko co powinniście wiedzieć o SOJu
1. Krótki wstęp
2. Słowniczek
3. Czym jest SOJ (The Stone of Jordan / Kamień Jordana)
4. Szukanie soja
5. Andariel - najlepszy potwór w poszukiwaniu soja (anda bug)
6. Andy Bug
7. Tabelka szansy dropu soja
8. Porównywanie (rzadkość) dropu pierścieni
9. Wymagana ilość MF
10. Krótkie info o World Event
11. Błędy związane ze sojem
12. Podziękowania dla..
1. Krótki wstęp
Postanowiłem napisać artykuł o Kamieniu Jordana by wyjaśnić kilka spraw dotyczących tego pierścienia. Krytyka mile widziana. Jeżeli ktoś chciałby dodać jakiś dopisek do tego artykuły lub zauważył jakiś błąd to pisać śmiało.
2. Słowniczek
Skróty, którymi będę się posługiwał w obecnym artykule.
lvl - level - poziom
qlvl - quality level - poziom jakości
mlvl - monster level - poziom potwora
mf - magic find - szansa na znalezienie magicznego przedmiotu
soj - The Stone of Jordan - Kamień Jordana
sp - single player - gracz pojedynczy
mp - multi player - gra wieloosobowa (battle.net)
cbn - closed battle.net - zamknięty battle.net
drop - wypadnięcie (przedmiotu)
bug - błąd (gry)
imo - in my opinion - moim zdaniem
DC - Diablo Clone
3. Czym jest SOJ (The Stone of Jordan / Kamień Jordana)
SOJ - The Stone of Jordan - Kamień Jordana jest cennym pierścieniem i wielu graczy go poszukuje ze względu na jego bardzo dobre atrybuty, oto one:
Cytat:
Wymagany poziom postaci: 29
+1 do Poziomu Wszystkich Umiejętności
Zwiększenie Maksimum Many 25%
Dodaje 1-12 Obrażeń od Błyskawic
+20 do Many
Sam ten atrybut robi z tego pierścienia cenną rzecz, z powodu im więcej +x do umiejętności, tym lepiej w większości wypadków, ponieważ nie wszystkim postaciom potrzebna jest wysoka umiejętność, np. smiterowi.
Atrybut o zwiększeniu many 25% sumuje się z innymi przedmiotami mającymi, np. kolejny soj lub rękawice Ognisty Mróz (Frostburn), które mają 40% zwiększenia many.
Jeżeli mamy 2 soje, to nasza postać zyskuje (25% + 25%) 50% zwiększenie maksimum many, gdy do tego jeszcze dojdą rękawice Ognisty Mróz (40%) to faktyczna zmiana jest 90% do bazowej ilości many jaką ma nasza postać.
+20 do Many
Imo cenny atrybut ze względu na ilość dodatkowej many, która jest wykorzystywana przez postacie używające czarów.
Wymagany poziom postaci: 29
Dzięki niskiemu qlvl możemy od niskich poziomów nosić dobry pierścień
4. Szukanie soja
1 soj = 1 gra, wyjaśnienie:
Gdy znajdziemy soja na jakiejś grze, drugi raz w tej samej grze nie znajdziemy, w sumie tyczy się to każdego przedmiotu unikatowego.
Każdy potwór mający 39lvl i wyżej jest wstanie wyrzucić soja. Na poziomie Koszmar (nightmare) i Piekło (hell) ze samych skrzyń może wypaść pod warunkiem, że mają powyżej 39lvl. Z tego wynika, że od drugiego aktu mamy 100% pewności, że może (nie musi) nam wypaść unikatowy pierścień, co po identyfikacji może okazać się sojem. Znalezienie soja ze skrzynki graniczy prawie, że z cudem.
Kamień Jordana najszybciej możne nam ofiarować:
- Diablo (40lvl) i Baal (60lvl) na poziomie normalnym
- Andariel (49lvl) i Baal (75lvl) na poziomie koszmar
- Baal (99lvl) na poziomie piekło. Na tym poziomie Baal w sumie ma największe prawdopodobieństwo wyrzucenia większości przedmiotów
- Większość potworów z 1 aktu, 2a i 3a na poziomie koszmar
- Z wielkim szczęściem w hazardzie na poziomie koszmar lub piekło
Dla ludzi wytrwałych i mających sporo czasu polecałbym chodzenie Andariel na poziomie koszmar, ponieważ ma największe prawdopodobieństwo dropu soja.
5. Andariel - najlepszy potwór w poszukiwaniu soja
Nie ma co ukrywać, raczej wszyscy starzy wyjadacze powiedzą, że Andariel ma najlepszy drop dla soji.
Dla upewnienia za pomocą kalkulatora dropu ( http://diablo.phx.pl/drop-kalk/drop.html ) sprawdziłem i okazało się to prawdą, o to wynik:
Dropienie soja z Andariel na poziomie koszmar z wypełnionym zadaniem.
Przy 400% MF i jednej postaci w grze jest jest szansa 1:3063, że Andariel wydropi nam soja
Przy 400% MF i ośmiu postaciach w grze jest szansa 1:2216, że Andariel wydropi nam soja
Wynik jest taki, że lepiej opłaca się chodzić na Andariel (Koszmar) gdy w grze jest 8 postaci nie na tym samy obszarze co my.
Dropienie soja z Andariel na poziomie koszmar z niewypełnionym zadaniem..
Przy 400% MF i jednej postaci w grze jest jest szansa 1:1347, że Andariel wydropi nam soja
Przy 400% MF i ośmiu postaciach w grze jest szansa 1:780, że Andariel wydropi nam soja
Wynik jest taki, że lepiej opłaca się chodzić na Andariel (Koszmar) gdy w grze jest 8 postaci nie na tym samy obszarze co my + nie mamy wypełnionego zadania.
6. Andy Bug
Ten bug polega na tym, że Andariel daje nam questowe przedmioty, czyli te gdy pierwszy raz ją zapisaliśmy. Andariel z nie zaliczonym zadaniem ma o wiele lepszy drop. Ile w tym prawy, a ile kłamstwa nie mam pojęcia, ale imo warto o tym wspomnieć. Różne źródła donoszą inaczej:
spotkałem się z czymś takim:
- bug polegał na tym, że zabijając Andariel ale nie przechodząc do kolejnego aktu (drugiego) i powtórne zabicie jej dawało kolejny raz questowy drop.
- przed zabiciem Andariel wystarczy porozmawiać z NPC
- po pierwszym zabiciu Andariel musimy porozmawiać tylko z Warrivem, gdy wyjdziemy z gry to Andariel będzie 'zabugowana' dla postaci, która ją zabiła.
7. Tabelka szansy dropu soja
Na podstawie drop kalkulatora ( http://diablo.phx.pl/drop-kalk/drop.html )
Trudność: Koszmar
Magic Find: 400%
Liczba graczy w grze: 8
Wyżej wymieniona tabelka ukazuje wszystkie potwory specjalne na poziomie Koszmar, które są w stanie wydropić dla nas SOJa.
Wbrew pozorom na 8 postaci w grze, największą szanse daje nam Andariel (koszmar, bez zaliczonego zadania). Wielu myśli, że w na poziomie Piekło lepsze przedmioty lecą, a to jest dowód na to, że nie zawsze:
Wszystkie statystyki są liczone na 8 postaci w grze przy 400% MF
8. Porównywanie (rzadkość) dropu pierścieni
Na potrzeby artykułu sprawdziłem w plikach gry rzadkość przedmiotów od najczęstszego do najrzadszego, o to wynik:
Jak widać, najczęściej wypada w grze Pierścień Nagela oraz Uzdrowienie Manalda, a najrzadziej Obrączka Bul-Kathosa i Kamień Jordana, chyba najcenniejsze dla wielu pierścienie. Trudność w znalezieniu + bardzo przydatne atrybuty robią z tych dwóch pierścieni cenne zdobycze.
(Ogniskowca specjalnie nie wymieniłem)
9. Wymagana ilość MF
Co tu dużo pisać, im więcej MF tym lepiej ale jeśli jest za dużo, to i też nie jest zbyt dobrze. Diablo 2 lubi w miarę okrągłe cyferki, np. perf nagel ring x2 = 60%MF lub unikatowy sztylet mewa 100%MF. Dlatego w artykule tym, ja podawałem jak dla mnie optymalną wartość 400%MF.
Polecam strategię Rolsona http://diablo.phx.pl/czytaj/blizz-soso-mf.
10. Krótkie info o World Event
World Event - sekretne zadanie pojawiło się z patchu 1.10, a SOJ jest kluczem by wywołać Diablo Clone [info], który się sprzedaje u NPC. Dzięki sprzedaży tych pierścieni jest możliwość wywołania DC, gdy się jego zabije wypada mały unikatowy talizman "Annihilus". 1 Annihilus = 1 postać.
Powstały także strony, które wyłapują sprzedaną ilość soji i prawdopodobieństwo wyjścia DC, lecz większość zależy od farta:
1. http://dclone.eskysse.com
2. http://dclone.is-a-chef.net/sojdb.php
Po więcej informacji nt. WE zapraszam tutaj http://diablo.phx.pl/czyt...ent--informacje
11. Błędy związane ze sojem
Jak zawsze ludzie kombinowali, kombinują i kombinować będą, szukając zawsze jakiś małych dziur, by umilić sobie życie.
Ludzie nie marnowali czasu i wykorzystywali The Stone of Jordan do haniebnych czynów wykorzystując błędy serwera, rozchodzi mi się o znane mi dwa pierścienie:
1. Occsoj - idealny dla czarodziejek, z powodu przeniesienia atrybutów z Okulusa do pierścienia.
2. Amasoj - jak sama nazwa wskazuje, głównie dla Amazonek ze względu na +1 do umiejętności Amazonki, lecz zapewne nie pogardziłaby takim pierścieniem jakaś postać walcząca wręcz.
Na szczęście te bugged soje od patcha 1.10 są automatycznie likwidowane przez serwer.
Jedynym buuged itemem, który przetrwał z patcha 1.08 i można spotkać go na CBN jest Zbroja Tal Rasha Występująca chyba na nld (nie pamiętam dokładnie). Dział poświęcony zbugowanym przedmiotom znajduje się tutaj http://diablo.phx.pl/czytaj/przedmioty-bugged
12. Podziękowania dla.. www.google.pl - za pomoc w zebraniu informacji
www.diablo.phx.pl - że mam gdzie i komu zamieścić ten artykuł
Sarge, za wytknięcie błędów
Sarevok92, za pomysł porównania dropu soja z Andy na koszu i piekle Trang Oul, o przypomnieniu że bugged soje nie występują już od patcha 1.10
Koniec
Jak ktoś dotrwał do końca to gratuluję ze 2h cały artykuł mi zabrał zdrówko
Ostatnio zmieniony przez Haxite 2009-05-14, 23:04, w całości zmieniany 3 razy
Praktyczne zebranie wszystkich info o tym ringu, no możnaby sie jeszcze pokusić o wzmianke o WE, ale to może byc materiałem na odrębny artykuł.
Good job Hax!
W jakim to języku?
Dobrze by było wspomnieć o WE.
Mógłbyś też dla porównania napisać ile wynosi szansa dropu SOJa z Andariel na piekle (bo logika by wskazywała że na piekle jest większa a to nieprawda).
Bardzo dobry pomysł z artykułem o Kamieniu Jordana.
Ostatnio zmieniony przez Sarevok92 2009-05-13, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
ludziom, których ciekawi gra i wszystkie jej aspekty, dla nowych graczy, bo przewaznie artykuły/poradniki powstają dla nowych. Wątpię byś był takim pro, że wiedziałeś wszystkie zawarte tutaj informacje Poza tym sama ciekawość soj bugów, rzadkości dropu etc
Artykułów/poradników nigdy za mało. Idąc twoim tokiem myślenia, a po co mi strategia na Mediana skoro ja w niego nie gram
Wkrótce poprawię wytknięte błędy
Wydaje mi się, że ty tu mylisz Quality Level z Required Levelem (Jedno drugiemu nierówne, bo taki Baal GC naprawdę niewielu by mogło używać XD). Pomijając już błędy wypisane z wymaganym lvlem i słowotwórstwem to:
Jak widać, najczęściej wypada w grze Pierścień Nagela oraz Uzdrowienie Manalda, a najrzadziej Obrączka Bul-Kathosa i Kamień Jordana,
Od kiedy to pierścień = Potwór?
Ponadto z tabeli "widać", że najrzadziej wypadają Bul-Kathos, SoJ i Ogniskowiec...
Albo jesteśmy ściśli, albo wszystko olewamy. Ponadto nie napisałeś nic o WE... W sumie jedynie co napisałeś nowego, to info o zbugowanych sojach i zebrałeś szanse na wyrzucenie SoJa przez wybrane potwory... 4/10...
Arry, zdeka sie czepiasz gdybyś nie zauważył to wyżej jest tabelka z wypisanymi potworami, kopiuj+wklej = rewelka, uwierz
Jak napisałem 1 post wyżej twojego
Cytat:
Wkrótce poprawię wytknięte błędy
Arry napisał/a:
Wydaje mi się, że ty tu mylisz Quality Level z Required Levelem
No nie... skoro teraz dajesz link do WE, to po co zbierałeś cała resztę informacji do kupy? Przecież każdy może sobie poszukać, co nie?
Żebyś wiedział haxite, czepiam się, ale wychodzę z założenia, że jak się już bierzesz za coś, co nie zostało ci zlecone odgórnie, to nie się postaraj, a nie rób na /cenzurka/.
Albo piszesz artykuł, bo masz czas, zbierasz wszystkie informacje do kupy, żeby nie przeskakiwać ze strony na stronę, i twoja praca jest co najmniej dobra, albo nie pisz. No chyba, że ci kazali coś sklecić, to już mogę zrozumieć...
Taka jest właśnie mentalność Polaków ;/
"Macie artykuł, proszę o konstruktywną krytykę." Ale jak ocena nie jest już 10/10, to jest "Odwalcie się ode mnie, cieszcie się, że w ogóle coś nabazgroliłem."
Za "kopiuj+wklej" bez przeczytania co się skopiowało i wkleiło, powinienem jeszcze ci obniżyć ocenę...
/wulg -.-"/
_________________ Na wschód,
zawsze na wschód...
Ostatnio zmieniony przez Haxite 2009-05-13, 22:11, w całości zmieniany 1 raz
David-one
Konto na BN: Dawad/DawadCx
Wysłany: 2009-05-13, 16:41
haxite napisał/a:
Sam ten atrybut robi z tego pierścienia cenną rzecz, z powodu im więcej +x do umiejętności, tym lepiej w większości wypadków, ponieważ nie wszystkim postaciom potrzebna jest wysoka umiejętność, np. smiterowi.
Atrybut o zwiększeniu many 25% sumuje się z innymi przedmiotami mającymi, np. kolejny soj lub rękawice Ognisty Mróz (Frostburn), które mają 40% zwiększenia many.
Jeżeli mamy 2 soje, to nasza postać zyskuje (25% + 25%) 50% zwiększenie maksimum many, gdy do tego jeszcze dojdą rękawice Ognisty Mróz (40%) to faktyczna zmiana jest 90% do bazowej ilości many jaką ma nasza postać.
+20 do Many
Imo cenny atrybut ze względu na ilość dodatkowej many, która jest wykorzystywana przez postacie używające czarów.
chyba kazdy glupi wie, ze +1 do wszystkich umiejetnosci oznacza +1 do wszystkich umiejetnosci, a nie tylko do aur paladyna?
Jedyna sensowna informacja to o kumulacji % zwiekszenie many
haxite napisał/a:
9. Wymagana ilość MF
Co tu dużo pisać, im więcej MF tym lepiej ale jeśli jest za dużo, to i też nie jest zbyt dobrze
nie jest zbyt dobrze dopiero wtedy, gdy mf jest tak duzo, ze postac nie da rady zabic potwora lub dochodzi do niego w 10 minut
haxite napisał/a:
Diablo 2 lubi w miarę okrągłe cyferki
jak bede miec 401% mf to bedzie mniejsza szansa, bo diablo lubi okragle cyferki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum