..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Uniwersalny Reverter dla Diablo II LoD by eps
Autor Wiadomość
Eps 
JuniorAdmin

Wysłany: 2008-08-12, 22:46   Uniwersalny Reverter dla Diablo II LoD by eps

Chcę zaprezentować Wam, drodzy userzy Imperium Diablo, że wydałem program, o wdzięcznej nazwie: Uniwersalny Reverter Dla Diablo II LoD.
To program, który pomaga w łatwy sposób jeżeli posiadamy, jakieś wersje Patchy przeznaczonych dla Diablo II LoD, przechodzić między nimi.
Nie jest to zwykły program, który tylko jest przeznaczony, dla jednej pary Patchy. Przykładowo 1.10 na 1.11b i odwrotnie.
Spełnia on funkcję reverterów tych podobnych co są na ID, lecz jest on rozszerzony o opcje przeznaczone dla wszystkich par Patchy, jakie dotychczas wydał Blizzard.
A są to: Patch v1.07, Patch v1.08, Patch v1.09b, Patch v1.09d, Patch v1.10 beta, Patch v1.10s beta, Patch v1.11, Patch v1.11b, Patch v1.12a.
Program stworzyłem na prośbę Przemo, gdyż biegle posługuję się komendami wsadowymi, bo stosuję je do moddingu, chciałem zademonstrować co potrafię.
Uniwersalny Reverter dla Diablo II LoD, dedykuję dla osób które często zmieniają wersję gry, np. grając na modyfikacjach.

Program zawiera: 9587 linii kodu, rozmiar: 577 Kb. Problematyka: Takową wadą jaką mogą niektórzy odebrać, będzie trzeba powtórzyć jeszcze raz tą samą akcję przy reverterowaniu na inną wersję, dzieje się tak gdyż program pragnie usunąć tymaczasowy folder, powstały przez reverterowanie :P .

Oto screen, przedstawiający program:

Więcej screenów znajduje się Tu.

Program, jest bardzo wyczulony, na ewentualne braki plików z Diablo II, w trakcie użytkowania go, zobaczycie sami, jakie alerty wam się pojawią, w trakcie

wykonywania operacji nad programem.
Starałem się zrobić jak najdokładniejszy program, w przyszłości planuję robić jego aktualizacje, jeżeli blizzard wyda możliwe że Patch v1.12b.
Będę planował zrobić program w języku angielskim, gdyż może nie każdy lubi język polski w programach, planuję wejść we współpracę z Zhora-boss, który
pełni jedną z ważniejszych funkcji, w tym zacnym serwisie.

Na pewno jakiś hejter się doczepi, po co robiłem taki program komendami wsadowymi, jak taki program można stworzyć bez problemu w różnym systemie języków,
czy to c++, delphi, pascal, visual bassic, i wiele innych. Ale ja jedynie znam komendy wsadowe, i tworzyłem ten program na prośbę Przemo, i dla Serwisu
Imperium Diablo.

Ogółem o programie:
Jak poruszyłem już wyżej, o alertach, to opiszę tu dwa, z nich na przykładach:
- Odpalasz program, i przypadkowo nie wcisnąłeś żadnej literki, lub cyfry, a wcisłeś, "Enter". Program wypisze tekst: [Nie wybrano zadnej opcji, sprobuj
ponownie :) ]. To pierwszy alert, który będzie się wypisywał w programie, dopóki nie dasz mu instrukcji, przykładowo wciśnij klawisz "0" i zatwierdź
przyciskiem "Enter". Dając programowi taką instrukcję, program przejdzie do wszystkich możliwych opcji przeznaczonych, dla Patcha v1.07.

- Gdy jesteś we wszystkich dostępnych opcjach przeznaczonych dla Patcha v1.07, i wciskasz klawisz: "1", i zatwierdzasz klawiszem: "Enter", to możliwe że jak
nie posiadasz jednego pliku/ów które odpowiadają za patch v1.07, pojawi się taki wypis: [Nie moge stworzyc kopii Patcha v1.07. Brakuje pliku/ow. Sprawdz czy
posiadasz te pliki: (binkw32.dll, Bnclient.dll, D2Client.dll, D2CMP.dll, D2Common.dll, D2DDraw.dll, D2Direct3D.dll, D2Game.dll, D2Gdi.dll, D2gfx.dll,
D2Glide.dll, D2Lang.dll, D2Launch.dll, D2MCPClient.dll, D2Multi.dll, D2Net.dll, D2sound.dll, D2Win.dll, Fog.dll, ijl11.dll, SmackW32.dll, Storm.dll,
Game.exe oraz folder save). Dodaj brakujace pliki i sprobuj ponownie.], to drugi alert, który będzie się pojawiał, jeżeli nie posiadasz pewnego/ych pliku/ów
w obrębie Patcha v1.07, wliczając w to też folder "save".

Dostępne klawisze, i mała uwaga:

W trakcie testowania programu przez Krupasa, napisał mi że dobrze jest zrobione, że program odczytuje pierwszy klawisz, np. "0" i "p".
Bo czasem można się pomylić, i może z tego powodu wyskoczyć nie potrzebny błąd :( .
Ważna uwaga, nie miałem na tą funkcję wkładu, że jak wcisniesz: "spację", i zatwierdzisz "Enter". To program, bezczelnie się zamknie :( .
Dostępne klawisze, jakie zostały użyte to "0", "1", "2", "3", "4", "5", "6", "7", "8", "9", "spacja", "p", "q" i "?"*

Na zakończenie, chciałbym podziękować testerom, oraz Przemo, za docenienie mojej pracy. Wkrótce program trafi do download Imperium Diablo.

* "?" - W programie ukryłem pewien sekret, w którym jest moje autorskie logo, oraz podziękowania dla paru osób. Życzę powodzenia w odkryciu go :) .

Gdyby pojawiły się gdzieś bugi, lub bym gdziesz strzelił orta, interpunkcja, proszę na pw zgłaszać mi ewentualne błędy, a w kolejnej wersji wszystkie w miarę czasu, oraz możliwości naprawię.

I na koniec chcę ogłosić, że to dla mnie będzie zaszczytem, że użyjesz userze/userko mojego programu. :wink:

Uwaga! Jeżeli chcesz pobrać program, to skopiuj: adres odnośnika, i wklej go w przeglądarkę :wink:

Ostatnio zmieniony przez T25 2008-12-18, 18:30, w całości zmieniany 2 razy  

Tryton 
P.S.E założyciel

Wysłany: 2008-08-14, 22:42   

Moje uznanie,eps,.Podziwiam :) i gratuluję.Już dziś zacznę sprawdzać twoje dzieło :)

Eps 
JuniorAdmin

Wysłany: 2008-08-16, 23:06   

Wszystko co możliwe do poprawy, naprawiłem, program przytył na wadze, ale myślę że nikt nie będzie narzekał. Sry za odświeżanie tematu. Myślę że zrozumiecie ten mały spamik :wink:

Haxite 

Wysłany: 2008-08-17, 09:16   

eps napisał/a:
program przytył na wadze, ale myślę że nikt nie będzie narzekał
no mówi się trudno, wersja z błędami, która mało waży albo bez bugów ^_^ oczywiście wolę bez bugów :D jak by nie było odwaliłeś kawał dobrej roboty z tym programikiem i paczką "reverterów" 8) se nie myśl, że jak zrobiłeś gosu programik to nie czekam(y) na kolejny - raaaaaaaaaaczej masz robić kolejne, bo jak nie to cie zdissmoduje (joke) ;D

Dravius 
P.S.E Member

Wysłany: 2008-08-17, 11:48   

Epsiaku GZ, jak tylko wrócę do domu to go sobie instalnę i ocenię xD

Hetman 

Wysłany: 2008-09-10, 18:34   

noo.. jestem pod wrażeniem :) )

VanLuis 

Wysłany: 2008-12-18, 00:01   

niby fajnie ale nie moge zrevertować z 1.12a do 1.11b chociaż mam pliki backup sciagniete z tamtej strony co podal w dziale download i dupa ciagle pisze ze niemozna zrevertować bo brak tych plikow

Bloodeath 

Wysłany: 2009-01-25, 22:23   

Mam problem ze zrewertowaniem wersji 1.12a do 1.11b

Stworzyłem kopie patcha 1.12a i 1.11b wszystko ok
A gdy wybieram reverter na inną wersje niż 1.12a i zaznaczam 1.11b wszystko niby robi, kopiuje czy co tam, nie pokazuje żadnych błędów, niby wszystko jest ok, lecz gdy uruchamiam grę nadal jest napisane 1.12
Revertowałem kilka razy i nadal nic.

W czym problem? Może coś źle robię?
Bardzo proszę o pomoc bo mi na tym zależy, mam instalki Diablo i LOD ale tylko te nowe Blizzardowskie odrazu w wersji 1.12a :/

Z góry dziękuję !

Eps 
JuniorAdmin

Wysłany: 2009-01-25, 23:02   

Bloodeath, Użyj mojej paczuchy patchy. W niej znajdziesz pliki z: patcha v1.11b, które wkleisz do folderu gdzie masz zainstalowane d2. Następnie użyjesz: revertera. By stworzyć sobie: kopię patcha v1.11b. Robisz to następująca:

Gdy uruchomisz program, to kolejno klikasz na klawiszonie i, rzecz jasna zatwierdzasz: enterami. (Ale pewnie wiesz ;) ). Więc klikasz: 8, potem klikasz: 1, rozpocznie się tworzenie kopii patcha v1.11b.

Po stworzeniu: kopii patcha v1.11b, z paczuchy patchów wklej teraz pliki z: patcha v1.12a, tam gdzie masz d2 zainstalowane. Następnie możesz w reverterze, jeżeli masz go otwartego, kliknąć: q by powrócić, potem kliknąć: 9 i, następnie kliknąć: 1, rozpocznie się tworzenie: kopii patcha v1.12a.
Jeżeli jednak musisz ponownie uruchomić: reverter, to klikasz: 9 i, potem klikasz: 1, wtedy rozpocznie się tworzenie: kopii patcha v1.12a.

Po stworzeniu kopii patcha v1.12a, następnie możesz, jeżeli chcesz zreverterować obecnie patcha v1.12a do v1.11b. Robisz to intuicyjnie. Całość działa bez problemów. Zawsze upewnij się czy plik game.exe zajmuje w przypadku v1.12a około: 60Kb a plik: game.exe, patcha v1.11b około: 2,03Mb. Po każdym zrewerterowaniu, to da 100% sukces udanego reverterowania. Lecz zawsze możesz przechodzić dzięki paczce między wersjami. Myślę, że nie będziesz miał problemów. W razie czego pisz tu lub pw ;)

P.s. Gdyby wyskoczył Ci syfik. Że nie widzi kopii patcha, to powtórz jeszcze raz czynność reverterowania, w sumie to samo w readme do revertera pisze. Jak wyda blizz v1.12b to naprawię to. ;)

Bloodeath 

Wysłany: 2009-01-25, 23:40   

Zabieram się do pracy. :)

Hmm chyba mi się udało, tylko.... Teraz chce płytę D2 :D

D2 loader i po sprawie.

Wielkie dzięki! :*

Odpowiedz do tematu