Wysłany: 2008-04-25, 23:19 Magic Find - z czym się to je?
Hell-oł chłopczęta i dziewczęta ^^
Dla wybrednych zaawansowanych graczy:
nie jest to poradnik pisany pod Was, więc nie psioczcie
W tym poradniku podzielę się z wami wiedzą na temat Magic Findu.
Właściwie....
Co to jest tak naprawdę MF [Magic Find] {z ang. Magiczne znajdywanie - coś w ten deseń}?
MF jako MF jest to właściwość magiczna przedmiotów zwiększająca prawdopodobieństwa pozostawienia jakiegoś rzadkiego/wartościowego przedmiotu po śmierci jakiegoś potwora.
Ale generalnie MF nazywamy Magic Find runami, czyli chodzeniem na konkretne potwory w celu zdobycia wartościowego przedmiotu [vide Andy,Mefisto,Pindel czy Shenk].
Dla kogo jest opłacalny MF?
MF runy najlepsze są dla początkujących, ponieważ ubranie takiej postaci nie jest drogie, nie liczą się tylko %MF ale też szczęście, a bogatsi gracze mają inne sposoby na zbogacenie się[Taxi,CH], jednak też korzystają z MF[tylko np. bot za nich lata ;/]
jest on standardową/podstawową formą zarobku
Jakimi postaciami chodzić na MF?
Teoretycznie można wszystkimi [eni + eq na mf],
jednakże najtańszym i najlepszym[dla wszystkich] wariantem jest czarodziejka
PLUSY:
masa itemów czysto czarodziejkowych [occu, tal rasha] mających %MF w sobie
teleport jako umiejętność
czary ^^
MINUSY:
hmm, nie znalazłem takowych
Z każdej klasy znajdzie się na upartego jakiś build postaci na MF.
Najbardziej popularnymi po czarodziejce klasami pod MF są:
Paladyn
Paladyn jest też dobry, ale w Key Search.
Ubrany za dużo ists, zrobiony na młotki ślicznie szuka kluczy ^^
Barbarzyńca
Barb jest dobry, tylko że na Gold/Item Find.
Lata za kimś [javka = krowy, necro = cs] na hellu i poszukuje po trupach potworow itemków.
Itemy dla soski na MF
Tutaj macie wykaz itemów [dających coś do MF], których używam [oprócz tych których używam macie też tam parę tych najpopularniejszych
vide osłony fortuny (używam magefists), armor tal rasha (używam skuldera)]
Dobierając itemy zwróćcie uwagę na to, że sosce na MF w zupełności wystarcza 75% FCR.
Merc czyli Merchanter - nasz najmowany pomocnik.
Najlepszy jest Koszmar lub Piekło [zależy od potrzeb] na OBRONĘ [w przypadku czarki to na pewno],
Aby ubrać merca wystarczy tylko trochę chęci i żyłkę do zdobywania tanich itemków.
Ja noszę tak:
Insight,Korona Złodzieji,Upped Duriel.
Typy MF
Istnieje parę rodzajów MF,
Klasyczny:
chodzimy na andy i mefa
Nieklasyczny:
chodzimy na pindla,eldrichta i shenka
Key Search:
chodzimy na hrabine,demonologa i Nithatlaka w poszukiwaniu kluczy
Gold Find:
o tym wspominałem już trochę wcześniej
chodzimy Barbarzyńcą za jakąś postacią np. amazonką javką czy nekromantą na np. krowy albo diablo runy hell i po szczątkach potworów używając umiejętności poszukiwanie przedmiotów szukamy przedmiotów ^^.
INNE:
Możemy chodzić jeszcze na np. CSy [czyli tzw. Diablo Runy], BRy [tzw. Baal Runy], na travincal czy krowy.
To zależy tylko od nas, naszej postaci i ekwpinku oraz chęci.
Jaki typ MF wybierzemy i na kogo będziemy chodzili zależy tylko i wyłącznie od naszych potrzeb i chęci ;] {oraz stanu posiadania postaci/itemów}
Niektórzy też chodzą na Andy kosz, bo ponoć Stone of Jordan[jeden z najlepszych pierścieni jak nie najlepszy w grze] dropi
Moje Sposoby
gram soską na błyskawice/seryjne błyskawice, także bierzcie to pod uwagę czytając moje sposoby ;]
Andariel
Robię TP tuż po wejściu do Katakumb Lvl 4, oczyszczam ten pierwszy pokoik nie otwierajac drzwi i teleportuję się do sali z Andy.
Ja na Andy nie mam specjalnego sposobu, wybijam wszystkie potworki, często jednak mam z tym trudności ponieważ są splamieni [light immu] (,a gram przeważnie bez merca), ale generalnie teleportuję się z góry planszy na dół planszy i tak w kółko śląc błyskawice w Andariel, a gdy ma mało życia "biorę ją na klatę"
Prawie nigdy nie ginę stosując ten "sposób".
Mefisto
Robię tp tuż po wejściu do kazamat poziom 3
Branie Mefa na klatę jest nie możliwe dla czarodziejki, a mój merc nie wytrzyma takiego przeciwnika.
Najprostszą i najlepszą metodą jest zaprowadzenie go do schodków [z lewej strony od portalu do aktu IV] i tam wykończenie go.
Trzeba jednak uważać, żeby nie ściągnąć Maffera [nie dawać za bardzo na lewo], ani reszty rady[nie dawać zbytnio na lewo].
Najlepiej jest ustawić się koło skrytki tylko trochę w tył.
Nigdy jeszcze nie zginąłem grając tą metodą.
Hrabina
Robię TP tuż po wejściu, teleportuję się prosto do hrabiny, lub tuż koło sali z nią[zależy czy są łuczniczki light immu], rozwalam obstawę kilkoma seryjnymi i jak hrabina nie zdechła to ją wykańczam błyskawicą.
Czasami zdarza mi się umrzeć, ale nie znam lepszego sposobu.
Można jeszcze spróbować wyciągać po kolei obstawę, ale jest to bez sensu przy light chain soso.
Demonolog
Teleportuję się do Demonologa, wbijam się od razu do niego, rozwalam obstawę seryjnymi i jeśli jeszcze nie padł to dokańczam go błyskawicą.
Nithatlhak
Teleportuję się do Sali Nieszczęścia, teleportuję się do właściwego korytarza,
robię TP w rogu [zauważyłem, że jeden jest zawsze pusty, z lewej bądź prawej strony, jeśli lewy jest zajęty to szybkie tele do prawego i na odwrót], teleportuję się w dolny lewy róg koło nithly, nawalam błyskawicami seryjnymi ile wlezie, gdy uznam że jest czysto szybkie tele do nithathlaka, jak przeżył i nie ma light immu dokańczam go błyskawicami.
UWAGA!
niezbędny tutaj jest pierścień Spokój Natury niwelujący główną broń Nithatlaka - wybuch zwłok.
Shenk i Eldritch jak i Pindel
Osobiście nie MFuje na tych 3 panów, jednak kiedyś jak na nich MFowałem to miałem takie dosyć banalne sposoby:
-Pindla to szybkie tele rozwalam obstawę i pindla jak najszybciej.
-Eldritch: parę seryjnych błyskawic w zupełności wystarcza na niego i całą obstawę.
-Shenk Nadzorca: szybkie tele na dół pod Shenka, seryjne błyskawice w potwory strzelające,obstawę, shenk = 1-2 błyskawice albo ginie wraz z obstawą.
To już wszystko co mogę napisać o MF w tym artykule.
Jeszcze mały słowniczek dla tych zupełnie nowych:
soso - czarodziejka,
MF - Magic Find
light - błyskawica [w tym konkretnym kontekście]
chain (light) - seryjna błyskawica [chain generalnie oznacza łańcuch ;] ]
immu - niewrażliwość
TP - Teleport do miasta
obstawa - potwory które są tuż obok danego bossa.
FCR - szybsze rzucanie czarów
Credits:
Na początek dziękuję za przeczytanie .
Wszystko napisałem sam, bez niczyjej pomocy.
Wszystkie screeny [oprócz osłon fortuny i zbroji Tal Rasha, których zdjęcie pobrałem z jakiejś aukcji na allegro] zrobiłem własnoręcznie, samemu obrobiłem i sam wstawiłem.
Proszę też o wyrozumiałość oraz konstruktywne komentarze - jest to mój pierwszy artykuł na ID!
Wkrótce więcej artykułów!
Dobre dla początkujących, a ty początkującym już dłuuugo jesteś xD
Jak już chciałeś się za mf brać to trzeba było teorię mf napisać ;s
Odnośnie charów: zdziwiłbyś się ile różnych charów może spokojnie mfować:
Soski, necro psn, necro summon, dru ele, zealot, trapsin itd.
Nic nie napisałeś o ar85, o csach, o travi, o brs, o cowach...
Wszystko ładnie piknie gdyby nie ..próg fcr. 30 fcr?? 11 fps to trochę mało;/
Lepiej by było zrezygnować z któregoś przedmiotu z mf kosztem takiego z fcr.
Np gloves dać trangi, albo magefists i już mamy trochę szybsze tele/rzucanie czarów..
ja używam zamiast osłon fortuny, magefistów
wypisałem tylko listę takich najbardziej popularnych itemów na MF,
brakuje tam w sumie całego setu tala a w szczególności zbroji...
zbroję zaraz dodam...
a co do reszty to uważam, że tal combo styka ^^
i imo wolę skulder niż armor tala
proszę o oceny ;]
od 0/10 albo tam 0/6
_________________ KeySealler = potrzebujesz, pisz!
UT pomoc! Smit 88lvl here!
Nowy klan PvM, sprawdż nas!
SigByZiomuśThx!
Skulder jakoś nigdy mi nie leżał;) Tal arm + amu + belt i już jest ładny mf z tego i 20 fcr^^ w połączeniu z magefists + Splendor (skill, fcr, mf i mana reg! za eth+ lum!) daje nam odpowiednie fcr dla spokojnego mfowania.
Na razie nie wystawiam oceny, ale jesteś na dobrej drodze
albo jak nie stać nas na tal arm, to tarcza spirit 25-35 fcr (occu 30, spirit 25-35 i magefists 20, spokojnie łapiemy próg 75 fcr)
_________________ Na pełnym wypasie...
Ostatnio zmieniony przez pvp333 2008-04-25, 23:46, w całości zmieniany 1 raz
ale imo spirit daje do 35% fcr [ ja mam 31% fcr sam składałem ]
ja spokojnie 90fcr wyciągam i mnie nawet na nithla nie łapią potwory :D
mam taką soske MiszMasz i na KS i na MF
SigByZiomuśThx!
chciałeś dobrze i nawet dobrze wyszło, ale na stronie Imperium Diablo jest już poświęcony
dział o MF http://diablo.phx.pl/czytaj/magic-find/ ( znaleźć tam można Info podstawowe, Potwory, Przedmioty )
dodatkowo jest też artykuł o MF autorstwa Sinned'a, w których jest raczej wszystko, dogłębnie i szeroko rozpisane http://diablo.phx.pl/czytaj/mf-by-sinned
chciałeś dobrze i nawet dobrze wyszło, ale na stronie Imperium Diablo jest już poświęcony
dział o MF http://diablo.phx.pl/czytaj/magic-find/ ( znaleźć tam można Info podstawowe, Potwory, Przedmioty )
dodatkowo jest też artykuł o MF autorstwa Sinned'a, w których jest raczej wszystko, dogłębnie i szeroko rozpisane http://diablo.phx.pl/czytaj/mf-by-sinned
OK, rozumiem, ale nie miałem pojęcia o tych artykułach,
zresztą dobrego nigdy za wiele
^^
jakieś sugestie?
może ocena ?
SigByZiomuśThx!
..tak się zająłem postem, że o ocenie zapomniałem xD wybitny nie jest ten art ale biorąc pod uwagę, że napisałeś coś i w sumie ogółem na temat i całkiem nieźle dam ci 7/10, kilka drobnych błędów jest ale bajka z tym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum