Wysłany: 2007-12-25, 21:43 [Tutorial] Zmiana umiejętności naszych Bohaterów
Witam
W tym poradniku wyjaśnię jak zamienić umiejętność danej klasy na umiejętność, którą posiada inna klasa. Dla przykładu weźmy sobie Teleport od Czarki i dajmy go np. Barbowi zamiast Odnajdywania mixtur.
Potrzebne pliki to: skills.txt i SkillDesc.txt,
potrzebne kolumny to: skill, charclass oraz SkillDesc,
program: D2excel.
W kolumnie skill jest nazwa umiejętności, natomiast w kolumnie charclass jest wpisany symbol komu dana umiejętność jest przypisana.
Tutaj mamy Teleport od Czarki (nr 55, skill - Teleport, charclass - sor) oraz Odnajdywanie mixtur - Barb (nr 132, skill - Find potion, charclass - bar).
Zamieniamy pola charclass u Czarki (przy skill - Teleport) na bar, natomiast przy skill - Find potion zmieniamy charclass na sor.
Symbole:
ama -amazonka
bar - barbarzyńca
nec - nekromanta
pal - paladyn
sor - czarodziejka
ass - zabójczyni
dru - druid
Oczywiście możemy przyporządkować inną umiejętność jaką nam się chce. W tym wypadku zamieniamy umiejętności między postaciami, Barb zyska Teleport, a Czarka Odnajdywanie mixtur.
Dodawanie umiejętności:
Gdy chcemy dodać jakąś umiejętność musimy stworzyć nowy wpis w pliku skills.txt. Dodajmy Barbowi Teleport ale nie usuwajmy mu Odnajdywania mixtur. W tym celu kopiujemy całą linijkę nr 55 (Teleport) (klikamy na polu nr 55 i wybieramy Copy selection, musi byc zaznaczona cała linijka/wiersz) i wklejamy ją na nowo utworzonym wpisie (klikamy Add row a nastepnie Paste selection). W kolumnie Id zmieniamy nr na następny w kolejności (u mnie jest to 357), zmieniamy następnie wpis w charclass na bar oraz w kolumnie SkillDesc wpisujemy inną nazwę (inaczej zmiana nie będzie widoczna dla gry) - ja wpisałem teleportbarb. Plik zapisujemy.
Ważne!
Żeby gra nie spowodowała crasha trzeba sprawdzić w jakim miejscu znajduję się dodawana umiejętność, sprawdzamy w danej tabeli, w danej kolumnie i w danym wierszu. Tabelek skilli mamy 3, w każdej są 3 kolumny po 6 wierszy. Trzeba uważać by nasz dodawany skill nie pokrywał się z jakimś istniejącym. Dlatego potrzebujemy edycji pliku SkillDesc.txt. Jak go edytować? O tym dalej.
Edycja SkillDesc.txt:
Otwieramy plik programem D2excel, robimy dodatkowy wpis i kopiujemy cały wiersz ze skillem Teleport (nr 55) i wklejamy w nowo dodany wpis. Interesują nas kolumny SkillPage, SkillRow, SkillColumn oraz ListRow.
SkillPage odpowiada za nr tabelki z umiejętnościami, SkillRow - za wiersz, SkillColumn - za kolumnę (są to tzw. współrzędne umieszczenia danej umiejętności w danym miejscu/kolumnie), ListRow - tutaj należy wpisać identyczną wartość jak w SkillPage. Nr tabelki ze skilami jest numerowany od dołu 1, 2, 3, kolumna i wiersz umiejętności jest już normalnie od lewej i od góry.
Umieśćmy nasz nowy Teleport w SkillPage nr 2, SkillColumn nr 2 i SkillRow nr 4 (odpowiednie cyfry wpisujemy w odpowiednie pola, w ListRow wpisujemy wartość ze SkillPage, czyli 2). Następnie w kolumnie skilldesc wpisujemy naszą nową nazwę ze Skills.txt - teleportbarb. Plik zapisujemy.
Te dwa pliki wrzucamy do folderu Diablo II\Data\Global\Excel i odpalamy grę metodą -direct -txt. Po wejściu do gry mamy w zakładce Mistrzostwa Bojowe nasz nowy skill - Teleport.
Poniżej do ściągnięcia gotowe pliki z tego Tutoriala.
dzięki Krupas za ten tutek, dosłownie siedziałem nad tym ze 2 dni i nie mogłem dojść dla czego mi błędy wyskakują a teraz już będę wiedział dokładniej jak zrobić jeszcze raz thx
_________________ 27 Luty 2008 Wizyt: 666
HACKI ZA FREE!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum