Wysłany: 2007-06-10, 20:50 Diablo II na Linuksie - Poradnik
0. Wstęp:
Jako, że Windows to nie jedyny system operacyjny na jakim siedzą ludzie, postanowiłem specjalnie dla laików napisać poradnik jak uruchomić genialną grę jaką jest Diablo II z dodatkiem na GNU/Linuksie. Wszystkie komendy są pisane pod Debiana (Lenny), ale sądze, że jeżeli posiadacie innego typu dystrybucje (Fedorę czy inną RPMowską ;P) nie będzie problemu z zamianą komend.
I. Sprawdzenie CO MAMY :
Ogolnie Diablo powinno hulać ze sterownikiem dźwięku ALSA (który to jest chyba w każdym Linuksowym systemie - OSS to przeżytek i umarł śmiercią naturalną jakieś 3 lata temu) i na Wine (ja akurat posiadam skompilowaną najnowszą wersję z http://winehq.org/... ale nie chce Was obciążać zbędną kompilacją ;P).
III. Co POTRZEBUJEMY:
X Server skonfigurowany z rozdzielczościami 640x480 i 800x600. Jak to sprawdzić?
Otwieramy plik "/\etc\/X11\/xorg.conf" (USUŃCIE "\"; jeżeli używacie X.orga - a powinniście, bo XFree86 jest stare) i szukamy czegoś w stylu:
Jeżeli nie masz, przekonfiguruj X-y. Jak to zrobić? To proste. Wklep w konsoli:
Kod:
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Z poziomu roota. Otworzy Ci się ładny konfigurator i tam zaznaczysz sobie rozdzielczości.
No i oczywiście dostępu do konta root .
IV. Jak to zrobić?!:
Instalujemy wine (z konta roota):
Kod:
aptitude install wine
Zaraz potem z poziomu swojego użytkownika wklepujemy "wine". Powinno nam się pojawić okienko. Zamykamy je. W mojej wersji wine pojawia się natomiast:
Kod:
[20:14:39] killavus@manganux:~$ wine
Usage: wine PROGRAM [ARGUMENTS...] Run the specified program
wine --help Display this help and exit
wine --version Output version information and exit
Ok. Wszystko zrobione.
Wkładamy płytkę z Diablo II. Powinna nam się zamontować w /media/cdrom0 (albo /media/cdrom). Odpalamy instalator komendą (z poziomu swojego użytkownika):
Powinien się nam odpalić zwykły instalator do Diablo... instalujemy grę i dodatek (ta sama komenda). Teraz ŚCIĄGAMY PATCH 1.11 I INSTALUJEMY GO! Inaczej nasza gra nie pójdzie (będzie krzyczeć o brak płytki). Skąd go ściągnąć? Chociażby z downloadu naszego kochanego Imperium Diablo:
http://diablo.phx.pl/?s=patche
Acha, jeszcze jedno. Nie martwcie się, że nie wykrywa Wam trybów graficznych - "-direct" załatwia sprawę (jest jeszcze jeden tryb, nazywa się, o ile dobrze pamiętam "-ddraw". Możecie spróbować uruchomić grę w trybie pełnoekranowym (wywalając "-w")... w moim przypadku niestety wywala to błąd .
Wszystkie błędy w tym temacie. Sądze, że warto podkleić ten temat, ponieważ napewno troche osób z tego by skorzystało, a nie widziałem jeszcze podobnego poradnika na tym forum. Dzięki, wszelkie błędy bezlitośnie wytykać, poprawie .
EDIT
====
Jeżeli NIE DZIAŁA Wam Battle.net:
Jeżeli:
1. Skopiowałeś swoje Diablo z partycji windowsowej na Linuksową:
W windowsie wciskamy kombinacje win+r (ew. wybieramy Uruchom ze Startu). Do okienka wpisujemy regedit i wybieramy “HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Battle.net/” klikamy Plik>Eksportuj, w nazwie wpisujemy “battlenet.reg". Potem to samo robimy z "HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Blizzard Entertainment" i nazywamy to "blizzard.reg" - później te pliki wrzucamy na LINUKSOWY pulpit.
Jeżeli to nie zadziała, pozostaje instalacja Diablo od nowa za pomocą Wine .
2. Diablo wykrzacza Ci się przy próbie połączenia do Battle.net:
Sprawdź czy nie używasz żadnych cracków, no-cd czy innych modyfikacji plików Twojego Diablo. Jeżeli nie (albo masz pirata), możesz zapomnieć o graniu w Diablo na Linuksie (raczej...). Jeżeli masz czyste Diablo, wykonaj komendę:
Kod:
winecfg
Powinna Ci się pokazakć zakładka "Aplikacje". Kliknij na "Dodaj aplikację" i znajdź Diablo II. Teraz w "Wersja Windows" wybierz "Windows XP". Powinno to wyglądać tak:
Teraz przechodzimy do zakładki "Dyski" i klikamy na "Automatyczne Wykrywanie". Klikamy na literę CD-ROMu jakiego używamy i klikamy znów na "Opcje Zaawansowane". Zmieniamy Typ z "Automatyczne wykrywanie" na "CD-ROM".
Jeżeli to nie pomoże, niestety nie wiem czemu tak jest. Proponuje rozejrzeć się po różnych forach internetowych, może ktoś znalazł rozwiązanie problemu...
====
Ludzie, używajcie GNU/Linuksa! Darmowy, a lepszy ;d.
Pozwolę sobie przykleić, gj Kill. Dodaj tylko imho, że przy instalacji aptitudem chyba powinno raczej być polecenie sudo aptitude... ludzie mogą nie zakumać, że musisz to zrobić będąc rootem ciągle.
_________________ :: War Masters clan :: , 7 lat tradycji, przyjaźni i umiejętności
:: Polish Clan League :: przyszłość D2 i jedyna manifestacja progamingu w Diablo 2
:: Forum DiabloCentrum :: jak wcinasz danonki to masz mocne kosci a jak piszesz na DiabloCentrum.pl to ownujesz wszystkich nubow, sam wybierz co fajniejsze
:: Elite text generator :: i ty możesz zostać elitą!
:: Optymalizacja Firefoksa
:: Omnis qui se exaltat, humiliabitur.
Pozwolę sobie przykleić, gj Kill. Dodaj tylko imho, że przy instalacji aptitudem chyba powinno raczej być polecenie sudo aptitude... ludzie mogą nie zakumać, że musisz to zrobić będąc rootem ciągle.
No tak, ale sudo nie każdy system ma . Ubuntu / Kubuntu i pochodne mają wbudowane, w Debianie musiałem sobie doinstalować. W każdym razie dodam pogrubionym drukiem, że powinno być to robione pod kontem roota. Dzięki za porade!
@down:
Ano, Lucky Star ;d.
Pozdrawiam,
Killavus.
Ostatnio zmieniony przez Killavus 2007-06-11, 07:39, w całości zmieniany 1 raz
No, nareszcie ktoś się zabrał za opisanie otwierania gry pod Linuchem. Ja sam kiedyś musiałem w końcu przebaczyć Windowsowi i zainstalować go też bo Diablo 1 kompletnie tam nie działał. No ale jest Diablo 2.
Btw. Lucky Star? ;P
PS. Jeszcze wtrące swoje trzy grosze. Otóż niewielu linuxowców (Znaczy sporo ma, ale siedzą w firmach i nie w głowach im baalruny i set'y ;P) ma Debiana, a raczej jego klona Ubuntu więc warto by wspomnieć o instalacji z apt-get.
Powinno w apt-get brzmieć to mniej więcej tak:
apt-get install wine (czyli tak samo jak tamto, ale innym programem. ;] Oczywiście pod root'em)
W ekstremalnych przypadkach można skompilować ze źródeł:
1. Ściagamy źródła
2. Rozpakowywujemy archiwum i z konsoli włazimy do katalogu ze źródłami
3. Wklepujemy po kolei:
./configure (nie trzeba roota, lecz jeśli będzie coś nie tak skrypt powiadomi nas i poinstruuje jak musimy dalej postąpić)
make (też nie trzeba roota - po prostu zamienia źródła na kod maszynowy)
make install (tu już potrzebny będzie root, bowiem przenosi stworzone pliki do odpowiednich katalogów w systemie)
I cieszymy się świeżym Wine. (Nowe wersje w paczkach mogą pojawić się nieco później niż źródła)
Aha - sekcję z ustawianiem Xorg'a można uznać za ratunkową (czyli żeby była w razie niedziałania gry), bo chyba każda dystrybucja ma już tam wklepane 640x480 i 800x600. Jeśli chce się cieszyć pełnią Directx3d miast DirectDraw, konieczne będzie zainstalowanie sterowników karty graficznej producenta (jeśli ich nie ma w distro).
Zaś może się zdarzyć że nie będzie dźwięku - wtedy trzeba wklepać (po instalacji wine) "winecfg", znaleźć zakładkę z dźwiękiem i odfajkować domyślnie ustawiony sterownik dźwięku i przełączyć na inny, np. ALSA czy OSS. Pomóc może zmiana obsługi dźwięku ze sprzętowego na programową.
To tyle. A przy Lucky Starze jak gadały o tym żarciu to o mało co nie zasnąłem i raczej nie mam ochoty na dalszy sen. A takie fajne postacie były ;<.
"apt-get" jest gorsze dla laików, ponieważ nie "pamięta" zależności jak aptitude i przy usuwaniu zostawia masę zbędnego syfu. Dodatkowo aptitude instaluje wszelkie zalecane paczki ...
Co do dźwięku:
Sądze, że automatycznie w Wine jest ustawiona ALSA, ale moge się mylić .
EDIT:
Zaktualizowałem poradnik za prośbą imć Przema. Zapraszam do czytania!
Nie wydaje mi się, żeby ktoś kto sam nie potrafi zgooglować jak uruchomić D2 na Linuksie wiedział jak skompilować program .
_________________ :: War Masters clan :: , 7 lat tradycji, przyjaźni i umiejętności
:: Polish Clan League :: przyszłość D2 i jedyna manifestacja progamingu w Diablo 2
:: Forum DiabloCentrum :: jak wcinasz danonki to masz mocne kosci a jak piszesz na DiabloCentrum.pl to ownujesz wszystkich nubow, sam wybierz co fajniejsze
:: Elite text generator :: i ty możesz zostać elitą!
:: Optymalizacja Firefoksa
:: Omnis qui se exaltat, humiliabitur.
Nie wydaje mi się, żeby ktoś kto sam nie potrafi zgooglować jak uruchomić D2 na Linuksie wiedział jak skompilować program .
Przecież dałem wszystko co potrzebne do kompilacji - do katalogu, trzy polecenia i cała filozofia i tajemnica planu Bożego. A jak ktoś nie umie zgooglować to jest nieciepliwiec i cieciuch. ;]
Przecież dałem wszystko co potrzebne do kompilacji - do katalogu, trzy polecenia i cała filozofia i tajemnica planu Bożego. A jak ktoś nie umie zgooglować to jest nieciepliwiec i cieciuch. ;]
Konto na BN: FaceTheSlayer
Wysłany: 2007-06-15, 00:08
ostatecznie można użyć Cedegi...chociaż czasami ludzie nawet z takich programów korzystać nie potrafią...skoro nie umieją zrobić czegoś z palca to jakieś w miarę przyjazne GUI ich może do celu doprowadzić (oczywiście mam na myśli Cedege z Point2Play).
Co do ewentualnych problemów z grą, często pomaga uruchamianie jej z katalogu gdzie się znajduje:/
@Killavus: Wydaję mi się, że przy normalnej instalacji każdej szanującej się dystrybucji zrzuca na dysk gcc'a i podstawowe dev-liby .
@doomink: Cedega jest płatna, nie każdy polak może sobie pozwolić na zakup zza granicy, zwłaszcza że przeciętny nie ma do tego warunków nawet. Zaś kupno poprzez mandrivę polska odradzam, bo jest dużo droższy.
Można też zassać oczywiście sam silniczek bez gui z cvs'a, ale nie zawsze działa jak trzeba. (W ogóle to mi Cedega nigdy nie działała, nie wiadomo czemu)
@down: Jak ma działać lepiej jak jest skrojona z 50% rzeczy O_o.
Ostatnio zmieniony przez dziadekkleofas 2007-06-16, 20:02, w całości zmieniany 1 raz
Konto na BN: FaceTheSlayer
Wysłany: 2007-06-15, 10:56
cedega z cvs'a ma takie samo prawo działać jak i wine, a nawet lepiej powinna. Zresztą kto koniecznie nie chce się męczyć to kupi cedegę z p2p, nawet w sklepie mandrivy.
Uruchamiam instalator poprzez Wine ale wyskakuje mi okienko "Please insert Install Disk", tak jakby instalator odczytał tylko plik install.exe a później nie wiedział skąd ma czytać. Wie ktoś jak to rozwiązac?
Uruchamiam instalator poprzez Wine ale wyskakuje mi okienko "Please insert Install Disk", tak jakby instalator odczytał tylko plik install.exe a później nie wiedział skąd ma czytać. Wie ktoś jak to rozwiązac?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum