Wysłany: 2007-05-20, 18:19 [Tutorial] Możliwość dodania aurę golemowi
Witam, to mój pierwszy tutorial. W tym tutorialu pokażę wam jak dodać aurę golemowi. A więc do dzieła.
Potrzebne pliki: skills.txt
Otwieramy plik skills.txt. Załóżmy że naszą aurą będzie holy freeze (święty chłód). Zjeżdżamy do linii 76(id75) szukamy kolumny sumskill1 i wpisujemy tu holy freeze, a w kolumnie sumsk1calc wpisujemy lvl.
Zapisujemy plik.
Zmiany odpalamy metodą -direct -txt.
kolumny zazwyczaj następują po sobie jak rzeczy jest więcej niż jedna do danego pliku i w innych plikach też takie cos jest. a przykład jeżeli jest 5 rzeczy po 2 kolmny każda rzecz to będzie wyglądać to tak:
rzecz1kolumna1 | rzecz1kolumna2 | rzecz2kolumna1 | rzecz2kolumna2| i tak dalej....
może to nieco odbiega od tematu, ale może taki schemacik się komuś przyda.... Pozdro.
Modyfikacja ta dziala ale jak np chce dodac 2 aure golemowi to dziala tylko jedna a chcialbym zeby dzialaly 2 jednoczesnie wie moze ktos jak to zrobic??
dodaj wiersz i nazwij go jak chcesz np. firegolemaura
prop1 - wpisz aura
chance1 - zostaw puste
par1 - tutaj wpisz ID aury z pliku Skills.txt
min1 - tutaj minimalny...
max1 - ... a tutaj maksymalny poziom aury.
Powtórz czynności dla koszmaru i dla piekła (czyli to samo co wyżej, z tym że pisze np. prop1 (N) i prop1 (H) ).
Następnie w pliku Skills.txt patrzysz jaki potwór jest przyzywany (kolumna summon, w tym wypadku był to chyba claygolem) i szukasz tego wpisu w pliku MonStats.txt - w kolumnie o nazwie ID, najlepiej użyć szukajki w edytorze.
W kolumnie MonProp wklepujesz firegolemaura, czyli nazwę jaką wpisałeś w pliku MonProp.txt
I tak oto golem powinien mieć dodatkową aurę
_________________ www.pajacyk.pl
Twoje kliknięcie nic Cię nie kosztuje, zaś pomagasz tym najbardziej potrzebującym dzieciom!
prop1 musi być wpisane: aura, nie cleansing.
pole par1 określa jaka jest to aura (sprawdza ID w Skills.txt o takim numerze jaki wpisałeś w tej kolumnie)
_________________ www.pajacyk.pl
Twoje kliknięcie nic Cię nie kosztuje, zaś pomagasz tym najbardziej potrzebującym dzieciom!
Skąd wziąć ten plis skills.txt, z d2data.mpq czy d2exp.mpq bo ja w obu plikach mam całkiem inne skills.txt. Wersje diablo mam 1.11b. A ten plik co mam od ciebie jak odpalam to nie chodzi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepraszam, głupie pytanie już wiem skąd, oczywiście Patch_D2.mpq.
_________________ Gdyby mi się chciało, tak jak mi się niechce?!?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum