..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Krupas
2007-08-04, 18:44
BIG CUBE MOD by KRUPAS
Autor Wiadomość
Rell 
Skaner

Wysłany: 2011-06-28, 14:49   

1.13c, mam oryginał, 800x600 zainstalowałem wersje z plugy i już wszystko gra ;)

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-15, 10:55   

Witam,
zakladalam wczoraj nowy temat i juz myslalam, ze wszystko dziala, wiec poprosilam o zamkniecie, ale niestety dzis ta sama bajka sie dzieje.
Otóz mam diablo 2+lod oryginalne, patch 1.13c i zalozylam big cube 2.0 z plugy i wywala mi taki sam wlasnie blad:
Unhandled exeption: access_violation (c0000005)
nawet bez proby transmutacji, wystarczy ze kursorem najade W OKOLICE przycisku transmutacji. Windows 7 64b, rozdzielczosc 800x600. Mod w wersji bez plugy z tym problemem nic nie robi, tak samo zawiesza gre. Szczerze mowiac na plugy mi najbardziej zalezy ;] Prosze o pomoc...
Dodam jeszcze ze jak stworzylam nowa postac i szalalam kursorem po ekwipunku (wlasnie zeby sprawdzic czy nie wywali bledu, swiezo po reinstalacji na czysto wszystkiego) nic sie nie dzialo, zadnych bledow. Napykalam pare lvli, nazbieralam troche smiecia w ekwipunku i sama proba otwarcia pustej zreszta kostki skonczyla sie jw.

Oniryczny 

Wysłany: 2011-07-15, 11:27   

ja mam to samo co Pani Deith
na Win7 x32
z tym że u mnie po instalacji Gra+LoD+Patch+MOD
ikona moda na pulpicie jest nijaka, gra w ogóle się nie uruchamia i wyskakuje ten sam błąd

EDIT
gdy w końcu uruchomiłem moda w Trybie zgodności z Windows XP to gra działa lecz kostka nie ma żadnego przycisku i nie ma jak jej używać

EDIT
problem polega na tym że gra sama sobie zmienia rozdzielczość z 800x600 na 640x480 i są problemy z wyświetlaniem...

Krupas 

WIELKA AWARIA :/

Wysłany: 2011-07-16, 01:03   

Witam,
moda można zainstalować do wybranej lokalizacji i z niej tworzy się skrót do gry, przywracanie oryginalnych plików po deinstalacji moda przywraca pliki do domyślnego folderu, czyli do folderu z grą, który jest zapisany w rejestrze. Uniemożliwia to przywrócenie oryginalnych plików w innej lokalizacji niż się zainstalowało grę na czysto w systemie (do skopiowanego folderu). Grę odpalamy TYLKO z utworzonego skrótu przez instalator moda (w win7 trzeba skrót uruchomić w trybie zgodności z win xp bo nie będzie działał scroll w myszce). U mnie kiedyś działało D2LoD na win7 normalnie w trybie 2d, teraz nie uruchomię gry w ogóle, choć w menadżerze zadań jest game.exe, dlatego też polecam dopisać do skrótu, w elemencie docelowym -w i grać w oknie (okno zawsze można powiększyć), co do trybu 3d powinien się normalnie odpalić na full screenie.

@Deithwen
Cytat:
Może ktoś mnie oświeci co się dzieje: otóż mam LoD 1.13, na to założony mod Big Cube 2.0 i takie kwiatki mają miejsce: jak dochodzę do 2 aktu i zdobywam kostkę horadrimów i próbuję coś w niej przetransmutowac gra się zawiesza :| na dole w oknie kostki pojawiają się też dwa puste pola, przez które prześwituje lokacja... po prostu coś się nie zgrywa z grafiką jakby, a wystarczy, że najadę kursorem na przycisk transmutacji i gra od razu wisi. Proszę o pomoc.

Z plików .txt modowałem tylko inventory.txt (dający więcej miejsca) i charstats.txt (co dodaje kostkę nowej postaci na start). Przyciski w kostce to zmodyfikowany d2client.dll. Grafika tła musiała zostać wycięta w miejsce przesuniętych przycisków, ponieważ ich grafika była pod spodem tła kostki (była nie widoczna), brak przycisków w kostce w miejscu "dziur" w tle oznacza brak zmodyfikowanego d2client.dll, z tego powodu mogą robić się błędy. Polecam przywrócić oryginalne pliki po deinstalacji BCM v2.0 (ponowna instalacja BCM v2.0 z zaznaczoną ostatnią opcją) i ponownie zainstalować moda (do ścieżki, którą wybierze mod podczas instalacji), następnie odpalić grę ze skrótu w trybie win xp i z opcją -w (dla trybu 3d nie musi być w oknie).
PS.: każda nowa utworzona postać w grze posiada kostkę na start.

@Oniryczny
Uruchom D2VidTst.exe, wybierz tryb 2d i odpal grę ze skrótu z opcją -w oraz trybem zgodności z win xp lub wybierz opcję 3d + tryb zgodności z win xp.

Pozdro :wink:
Opisy, tutoriale, pomoce do D2LoD (1.00-1.13)

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-16, 11:00   

Dzieki, ale po pierwszej w ogole instalacji Twojego moda nie mialam kostki w ogole, byl normalnie duzy inwentarz i skrzynka, ale kostki brak. Po jej zdobyciu w akcie 2 dzialo sie to, co opisalam. Ah no i dodam ze scroll normalnie dzialal, mimo ze nie uruchamialam w trybie zgodnosci z xp.

EDIT: gra miala domyslnie ustawiona zgodnosc z win xp sp3... i sie dzialo co sie dzialo. Niby zadzialalo po przestawieniu na service pack 2. Cuda wianki sie dzieja ;]
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Deithwen 2011-07-16, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  

Oniryczny 

Wysłany: 2011-07-16, 11:01   

Kod:
gra sama sobie zmienia rozdzielczość

chodzi mi o to żeby usunąć ten problem aby gra nie żonglowała rozdzielczością za mnie przy każdym uruchomieniu czy też w trakcie gry
w trybie XP to ja nawet instalowałem moda bo inaczej nie odpalała się w ogóle gra

SCROLLa nie używam bo nie mam myszki :P

Krupas 

Wysłany: 2011-07-17, 00:17   

Deithwen napisał/a:
Dzieki, ale po pierwszej w ogole instalacji Twojego moda nie mialam kostki w ogole, byl normalnie duzy inwentarz i skrzynka, ale kostki brak. Po jej zdobyciu w akcie 2 dzialo sie to, co opisalam. Ah no i dodam ze scroll normalnie dzialal, mimo ze nie uruchamialam w trybie zgodnosci z xp.

EDIT: gra miala domyslnie ustawiona zgodnosc z win xp sp3... i sie dzialo co sie dzialo. Niby zadzialalo po przestawieniu na service pack 2. Cuda wianki sie dzieja ;]
Pozdrawiam.

Coś źle działa, bądź źle instaluje. Zainstaluj moda do jakiegoś folderu na pulpicie, skopiuj z niego wszystkie pliki poza D2Launch.dll do folderu z grą, stwórz skrót do Diablo II.exe i w elemencie docelowym dopisz -direct, grę odpal tym skrótem. Każda postać posiada kostkę na start jeśli dobrze mod zainstalowany. Powinno wszystko działać bez przesuniętych przycisków w menu. Jeśli działa wszystko ok to wklej wcześniej ominięty plik D2Launch.dll do folderu z grą i odpal D2LoD z wcześniejszego stworzonego skrótu.
ZRÓB NAJPIERW KOPIĘ ORYGINALNYCH PLIKÓW!

Oniryczny napisał/a:
chodzi mi o to żeby usunąć ten problem aby gra nie żonglowała rozdzielczością za mnie przy każdym uruchomieniu czy też w trakcie gry
w trybie XP to ja nawet instalowałem moda bo inaczej nie odpalała się w ogóle gra

Nic nie jest zmieniane w rozdzielczości w grze z mojej strony, więc nic na to nie poradzę, spróbuj metodę j.w.

Oniryczny 

Wysłany: 2011-07-17, 13:46   

Krupas napisał/a:
Nic nie jest zmieniane w rozdzielczości w grze z mojej strony, więc nic na to nie poradzę, spróbuj metodę j.w.

z Twojej strony może i nie jest i bardzo dobrze (a jaki masz OS?)
metodę j.w.. czyli jaką? odinstalowanie moda, przywrócenie plików i ponowna instalacja moda?
Próbowałem kilkakrotnie i wciąż to samo...

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-17, 22:07   

Fajnie... przywrocilam pliki, zalozylam moda od nowa, uruchomilam w trybie zgodnosci z xp sp 2, gram sobie gram...doszlam do drugiego aktu nawet bez zadnego wieszania... i coz widze nagle? Dokladnie to samo, z lekka zmiana:
Unhandled exeption: unknown exeption (e06d7363)
nawet nie zdazylam uzyc kostki, po prostu przesuwalam kursorem nad przyciskiem transmutacji. Jakies sugestie? Oprocz reinstalacji gry i moda, kurcze, robilam to juz chyba z 10 razy. Co moze byc przyczyna tych bledow? Czy nikt inny takich nie ma?

Krupas 

Wysłany: 2011-07-18, 01:30   

@Oniryczny
Cytat:
Zainstaluj moda do jakiegoś folderu na pulpicie, skopiuj z niego wszystkie pliki poza D2Launch.dll do folderu z grą, stwórz skrót do Diablo II.exe i w elemencie docelowym dopisz -direct, grę odpal tym skrótem. Każda postać posiada kostkę na start jeśli dobrze mod zainstalowany. Powinno wszystko działać bez przesuniętych przycisków w menu. Jeśli działa wszystko ok to wklej wcześniej ominięty plik D2Launch.dll do folderu z grą i odpal D2LoD z wcześniejszego stworzonego skrótu.
ZRÓB NAJPIERW KOPIĘ ORYGINALNYCH PLIKÓW!

OS - Win7Ux64

Deithwen napisał/a:
Fajnie... przywrocilam pliki, zalozylam moda od nowa, uruchomilam w trybie zgodnosci z xp sp 2, gram sobie gram...doszlam do drugiego aktu nawet bez zadnego wieszania... i coz widze nagle? Dokladnie to samo, z lekka zmiana:
Unhandled exeption: unknown exeption (e06d7363)
nawet nie zdazylam uzyc kostki, po prostu przesuwalam kursorem nad przyciskiem transmutacji. Jakies sugestie? Oprocz reinstalacji gry i moda, kurcze, robilam to juz chyba z 10 razy. Co moze byc przyczyna tych bledow? Czy nikt inny takich nie ma?

Postać na starcie ma kostkę i działa?

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-18, 13:20   

Tak, ma kostke od poczatku i działa i nagle w drugim akcie działać przestaje. Już mam zwieche...

Krupas 

Wysłany: 2011-07-19, 00:10   

Deithwen napisał/a:
Tak, ma kostke od poczatku i działa i nagle w drugim akcie działać przestaje. Już mam zwieche...

Usuń ze ścieżki ...\Diablo II\data\global\excel plik charstats.bin i włącz grę od początku. Postać będzie bez kostki na początku i powinno wszystko działać.

Ostatnio zmieniony przez Krupas 2011-07-19, 23:57, w całości zmieniany 1 raz  

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-19, 13:29   

Krupas napisał/a:

Usuń ze ścieżki ...\Diablo II\BCM\data\global\excel plik charstats.bin i włącz grę od początku. Postać będzie bez kostki na początku i powinno wszystko działać.

Wszystko fajnie, ale ja widze u siebie ścieżke \Diablo II\data\global\excel, bez folderu bcm? Czy to bedzie to samo, czy znowu coś zrobilam nie tak? Normalnie czuje sie ulomna jakas. Moda instalowałam tam, gdzie sie chcial zainstalowac, nic nie zmienialam.

Krupas 

Wysłany: 2011-07-19, 23:56   

Sorka, tylko u mnie jest inaczej. Powinno być ...\Diablo II\data\global\excel plik charstats.bin.

Edit:
Problem rozwiązany, błąd gry występuje tylko przez D2Client.dll, gdy zaczynamy nową postacią i dochodzimy do zadania znalezienia Kostki Horadrimów. Błąd jest związany z przesunięciem przycisków w Kostce, aby temu zapobiec, do tego zadania najlepiej podejść bez moda (ewentualnie skopiować oryginalny plik D2Client.dll do folderu z grą, a po zaliczeniu zadania ponownie zainstalować moda), później można go śmiało instalować (rozwiązanie jest na tą chwilę). Mod niestety działa na postaciach, które ukończyły zadanie z Kostką Horadrimów...
Dziękuję użytkownikom Deithwen oraz Oniryczny za zwrócenie uwagi z tym problemem. W niedługim czasie postaram się naprawić ten błąd, bądź pomyślę nad innym rozwiązaniem tego problemu.

Deithwen 

Wysłany: 2011-07-21, 15:26   

Dzieki szatanowi, juz myslalam, ze to moja wina :D ale przez ta cala polke stracilam serce do gry chwilowo, poczekam na definitywne rozwiazanie problemu.

Krupas, dziekuje za pelen profesjonalizm i cierpliwosc ;)

Odpowiedz do tematu