..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Modding Diablo vs Diablo 2 LoD
Autor Wiadomość
Noktis 
Moderator Sekcyjny

Wysłany: 2006-09-18, 10:12   Modding Diablo vs Diablo 2 LoD

Co pewnie niektórzy z was wiedza to normalnie zajmuje się moddingiem pierwszej części Diablo ale również próbowałem moddingu d2. I tu mam pytanie do wszystkich którzy zajmowali sie w przeszłości modowaniem D1, mianowicie jak uważacie co jest trudniejsze modding D1 czy D2?

Ja osobiście twierdze ze D2 stwarza ogromne mozliwosci moddingu, lecz istnieje wiele programów które mogą również pomóc. Notomiast modowanie D1 to juz inna sprawa - taki bardziej zryty modiing D1 wymaga znajomości ASM/HEX i jest zdecydowanie trudniej cokolwiek dodać do gry. itd.

Więc twierdze ze modowanie D1 to naprawne jest wyzwanie i ludzie zajmujący sie tym są bardzo oddani tej grze i zrobili juz prawie wszystko zta grą.
Jednak modowanie D2 to tez nie latwa sprawa ale istnieje wiele programow które pomagaja w twozeniu modów, dlatego uważam ze modding D2 jest o wiele łatwiejszy.

Wypiszcze tu swoje opinie na temat moddingu D1 i D2.

eps 
EPS FOR MODDING

Wysłany: 2006-09-18, 14:43   

Noktis masz racje d2 sie łatwiej moduje niż d1 ale w d2 masz wiele także trudnych rzeczy same programy nie wystarczą. Co do d1 to się zajmowałem tylko przetłumaczeniem panelu i nic po za tym dobrze że poruszyłeś ten temat. Ludzi wygłaszajcie opinie na temat moodingu d1 i d2 naprawde warto!!!

Krupas 
Moderator Sekcyjny
nie mam czasu na nic

Wysłany: 2006-09-18, 15:00   

ja niestety nie zajmowalem sie moddingiem d1, ale za to duuzo gralem na psx. moja przygoda z moddingiem d2 rozpoczela sie po sciagnieciu paru modow, jedne byly w plikach *mpq a inne w folderze data, wszedlem do niego zobaczylem co tam jest i okazalo sie ze sa tam modyfikowalne pliki textowe wiec zaczalem szukac i szukac programikow do jakiejs lepszej edycji tych plikow niz notatnik :( . znalazlem choc niebyl on najlepszy lecz dzialal, pozniej zaczalem szukac programow do plikow mpq. i teraz wlasnie zaczela sie zabawa, pliki txt dcc dc6, jak tu je otworzyc? po znalezieniu odpowiednich programow zaczalem przerabiac wyglad miast, panelu w grze, wyglad itemow, muzyke, nowe przedmioty, tlumaczenie textow na polski,zmienianie nazw potworkow, itemow czy npc. jedne rzeczy dla niektorych sa latwe a dla innych trudne. po waszych wypowiedziach widze ze modding d1 jest "niby" trudniejszy, lecz moim zdaniem im wiecej mozna zmienic w grze tym to jest trudniejsze, a do d1 wydaje mi sie ze bylo malo programikow edytujacych wiec modder mogl sie zamknac tylko w ich urzyciu i bylo mu latwiej niz mialby mnostwo programow i niewiedzialby za co sie zlapac na poczatku. oczywiscie plan moddingu tez jest wazny (tzn. co chcemy najpierw osiagnac/zrobic).
Pozdro dla wszystkich modderów i dla calej grupy MODMAKING 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)
http://phrozenkeep.it-point.com/

klocusiek 
Up the Irons!

Wysłany: 2006-09-18, 15:01   

ja uwazam ze moding to bardzo fajna sprawa, jest taka odskocznia(skokiem w bok) dla ludzi znudzonych ciagla monotonnoscia standartowego diobelka:D wiec zycze wam duzych sukcesow i owocnych pomyslow;)

Noktis 
Moderator Sekcyjny

Wysłany: 2006-09-19, 10:33   

Wiecie moddind D1 różni się przede wszystkim tym ze przy modowaniu D2 zmieniasz pliki textowe a w modowani D1 musisz edytowac plik exe co jest o wiele trudniejsze. I tak na przykład sprubujcie wstawic do D2 nowy przedmiot - nie chodzi mi o zmienienie istniejącego tylko dodanie całkiem nowego albo dodac nową postać NPC. Myśle ze przy kozystaniu z specjalnych programów do edycji plików textowych (tych w moq) nie zrobicie tego. No ale modding D2 to fajna sprawa i wiele ludzi się tym zajmuje. Natomiast modowanie D1 to juz całkiem co innego i wydaje mi sie ze to większe wyzwanie.

Pozdrawiam wszystkich modujących :) :) :)

Odpowiedz do tematu