Konto na BN: to wstyd
Konto na IDR: SevenHeaven
Wysłany: 2014-09-24, 13:39 "Przez ostatnie 24 godziny byli na forum"
Wychodzę z propozycją zmiany wtyczki "Przez ostatnie 24 godziny byli na forum:...".
Mój pomysł jest taki, aby zamiast alfabetycznego porządkowania tejże listy userów ustawić chronologiczne porządkowanie na podstawie czasu ostatniej wizyty. Takie coś powinno być w opcjach panelu administratora, jeśli nie ma to trochę gorzej
Lista resetowałaby się równo o północy, lub też odrzucała nicki userów, którzy nie byli na forum dłużej niż 24h. Oczywiście na pierwszej pozycji byłby user, który ostatnio poruszał się po forum i tak dalej.
Jest jeszcze sprawa pozycjonowania ModTeamu i Administratorów, bo członków tej grupy wyrzuca automatycznie na początek listy - przykładowo mi, jest to obojętne.
Myślę, że sortowanie alfabetyczne sprawdza się w momencie gdy forum jest odwiedzane przez bardzo dużą ilość użytkowników. Od kilku lat ta lista nie przekracza kilkudziesięciu userów, zatem chronologiczne sortowanie powinno być pomocne w identyfikowaniu "kto ostatnio był na forum".
Co o tym sądzicie?
_________________ "No w życiu bym nie ograniczył pojmowania Twojej osoby do jednej szufladki : D"
-NightWolffik
Ja z tej listy korzystam przede wszystkim w taki sposób, że szukam na niej konkretnej osoby, którą chcę sprawdzić czy była. Jeśli jest alfabetycznie, to jest mi łatwiej, bo relatywnie szybko namierzę część listy, w której powinienem znaleźć delikwenta, jeśli był obecny. Chronologiczna lista zmuszałaby mnie do czytania wszystkich nicków po kolei, być może nawet z powtórką, gdybym minął przez przypadek daną osobę.
Tak w ogóle to ta lista ma jeden zasadniczy mankament - nie pokazuje nubasów, co siedzą z Haxem w krzaczorach, tudzież mają zaznaczone "ukryj moją obecność na forum". Na szczęście na takich delikwentów jak Hax, Doltnit, czy Eps przewidziano listę sortowaną chronologicznie, którą muszę otwierać za każdym razem, kiedy chcę sprawdzić kiedy byli. Bo lista o której piszesz istnieje, a nawet imo jest w lepszej formie. Wystarczy wybrać z forumowego menu pozycję "użytkownicy", a potem metodę sortowania "Data ostatniej aktywności" i "malejąco". Imo bardziej wygodne, bo masz nicki w kolumnie, obok datę, przycisk od pw. Skoro już jesteśmy przy tym temacie, to sugerowałbym ustawienie takiego sortowania jako domyślne, bo sortowanie po "Dacie przyłączenia" jest bardziej ciekawostką, niż czymś, co daje nam realnie jakąś wiedzę, jak właśnie chronologiczna obecność userów.
Bo lista o której piszesz istnieje, a nawet imo jest w lepszej formie. Wystarczy wybrać z forumowego menu pozycję "użytkownicy", a potem metodę sortowania "Data ostatniej aktywności" i "malejąco".
I tak też został ustawione domyślne wyświetlanie.
Po wejściu w pozycję użytkownicy domyślnie mamy posortowane według daty ostatniej aktywności malejąco.
_________________ Niełatwo jest udzielać mądrych rad, lecz jeszcze trudniej umieć ich słuchać i do nich się zastosować.
Nie korzystam w ogóle z takich bajerów. Ale jak to ma w jakiś sposób pomóc, to może by tak uaktywnić do statystyk userów, którzy się ukrywają i byli wyświetlani razem z resztą osóbek, którzy się nie ukrywają? Dzięki temu, nie trzeba wchodzić w zakładkę: "statystyki", aby zobaczyć tabelę "Ostatnio odwiedzili to forum".
Szeranf napisał/a:
Ja z tej listy korzystam przede wszystkim w taki sposób, że szukam na niej konkretnej osoby, którą chcę sprawdzić czy była.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum