Wysłany: 2014-07-26, 18:07 Pomoc z kartą graficzną.
Cześć. Zwracam się tutaj do informatyków. bądź jakiś znawców komputerów. Mój problem polega na tym, że moja bardzo stara karta graficzna Nvidia Geforce 8400 GS zaczyna już chyba powoli padać. Tzn. w starszych grach widać spadek głębi kolorów. Mój komputer to AMD Athlon 64 Processor 3800+ 2.41 Ghz, 1.75 GB Ram i karta jak już pisałem Nvidia Geforce 8400 GS 256 bit, DDR2. Więc zwracam się z prośbą o poradę jaką kartę mogę dać zamiast tej starej. Najlepiej, żeby to była karta ~512 MB, kompatybilna z moim kompem (jeżeli coś trzeba jeszcze dodać to się o to postaram). Chciałbym po prostu komfortowo grać np. w Wiedźmina jedynkę, lub jakieś inne starsze gry. Jestem otwarty na propozycje.
PS: Mój budżet wynosi do ok ~200 zł.
Pozdrawiam.
mylisz dwie różne sprawy... może nawet nie ma co tłumaczyć i się rozwodzić...
będzie pasować... będzie działać... lepszej karty w tej cenie nie znajdziesz... dopiero od ponad 300 zł zaczynają być lepsze...
To wytłumacz mi ocb z tym, że np ja mam ram DDR2, a ta karta wydaje mi się, że obsługuje DDR3. Sory za natarczywość, ale nie chcę potem żałować kasy, że wydałem na coś z czego nie skorzystam.
PS: Dodam, co piszę na zasilaczu. Wtedy jakbyście mogli powiedzieć czy zasilacz jest dobry na taką kartę czy zły byłbym bardzo wdzięczny.
CREATIVE Model :Mag 120290TH4
Input / 230v 50 mhz 200 ma
Output/ 12v ~2.9a
Oto co pisze na zasilaczu. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Trappek 2014-07-26, 20:36, w całości zmieniany 1 raz
to jest własna pamięć karty graficznej nazywana często GDDR i nijak nie ma ona związku z kontrolerem pamięci ram DIMM DDR, który na dodatek znajduje się w procesorze... od 1992 roku siedzę w tych sprawach i zwyczajnie mi zaufaj... albo googluj jak masz wątpliwości, obawy czy też po prostu potrzebujesz wiedzy...
Hehe ale fail. Sorki ale wiesz, ja jestem kompletnie zielony w takich rzeczach, zobaczyłem jakiś zasilacz za kompem to przepisałem to hehe. A co myślisz o karcie Nvidia Geforce GT230, stosunkowo tania, nie musi być koksem wydajności aby pograć w starsze tytuły.
a gdzie ty wynalazłeś takie starocie? oczywiście wszystko zależy od ceny... ale jeśli mowa o grafice do 200 zł temat został wyczerpany w 100% w pierwszym moim poście... zdecyduj się...
A co myślisz o karcie Nvidia Geforce GT230, stosunkowo tania, nie musi być koksem wydajności aby pograć w starsze tytuły.
Napisałeś ile masz PLN i czego potrzebujesz. Malymis dał Ci najlepszą kartę jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, w cenie która nie przekracza Twojego budżetu. Uwierz mi, że lepszej raczej nie znajdziesz i wiem o czym mówię.
Wytłumacz mi, czego więcej chcesz?
Po co Ci karta która będzie tańsza o np. głupie 30zł, jeśli jej wydajność będzie zdecydowanie mniejsza od Zotac-a. A poza tym jeśli masz Windows Vista/7 to 1,75GB też wygląda biednie.
_________________ "Jest mi cie tylko żal. To takie ostatnie uczucie poniżej pogardy nawet." http://i.imgur.com/nUkd2H3.png -- Tajemnica lagów rozwiązana
Patrzałem Zotace właśnie te na allegro ~220+ zł średnio, a windows posiadam xp sp2, jak już mówiłem. nie zamierzam grać w jakieś bardziej wymagające gry typu GTA4, chcę po prostu bez ścin grać w Wiedźmina jedynkę, Gothica 3, Fife 2011, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
Nie mówiłeś, dlatego o to zapytałem.
Przed chwilą się upewniłem i z Wiedźminem mogą być problemy, ale nie z powodu grafiki. Wymaga 2gb ramu i procek 2x2GHz. Jeśli jednak masz ograniczone fundusze to wymiana grafiki da Ci najwięcej, a niestety dla bardziej wymagających gier (jak widać wiedźmin taki jest w Twoim przypadku) trzeba będzie się wykosztować na nowy zestaw. Z Gothic 3 i Fifą nie będzie problemu.
_________________ "Jest mi cie tylko żal. To takie ostatnie uczucie poniżej pogardy nawet." http://i.imgur.com/nUkd2H3.png -- Tajemnica lagów rozwiązana
Na tym sprzęcie co mam grałem w Wieśka jakiś rok temu może i gra chodziła mi na minimalnych myślę 25-35 może więcej stałe fps. Karta powinna chyba rozwiązać ten problem. Jednak kupię chyba tą GT 230 bo zostanie mi troszku kasy, to dokupię sobie jakaś kostkę RAM czy coś w ten deseń. Zasilacz sobie z ciekawości oglądnąłem, niestety nie wiem co z tego co jest na nim napisane jest ważne. Wiem, że chyba ma 430W.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum