Mam problem takie ze od pary tygodni craftuje dla swojej bow rekwice z kb
nie ktorzy maja takie staty ze oczy wychodza na wierzch. cratuje na 95 lvl i 82 i nic
ma ktos jakas startegie na crafty oczywicie rekawice kupuje na hazardzie.
Musisz mieć na uwadze to, że rękawica rękawicy nierówna - każdy przedmiot w grze ma swój bazowy "quality level", czyli w skrócie qlvl. Ten parametr brany jest pod uwagę przy craftowaniu, gdy ustalany jest Ilvl przedmiotu (bardziej indywidualny poziom przedmiotu) - dopiero potem Ilvl ustala nam pulę Affixów, które mogą być wylosowane w danym przedmiocie.
Chcesz mieć w rękawicach KB, więc musisz wybrać rękawice siły fizycznej, tak jak zrobiłem to w poradniku. Tylko widzisz, rękawice które mogą być do tego użyte są trzy różne:
- Kolcze Rękawice (qlvl=12)
- Ciężki Karwasz (qlvl=43)
- Wampiręcze (qlvl=69)
W nawiasie napisałem qlvl każdej z nich - są one różne, więc jeśli craftujesz na jakimś tam poziomie, to przez to masz różne pule affixów dla każdej z nich: coś możesz wylosować w Wampiręczu, ale nie wylosujesz w Kolczych Rękawicach.
Dlatego nie ma odpowiedzi uniwersalnej na pytanie, na którym poziomie crafotwać rękawice - można jedynie zapytać "na którym poziomie craftować KONKRETNE rękawice". No i też pojawia się pytanie skąd je zamierzasz brać, bo hazard często w przypadku rękawic jakie liczyłem w poradniku odpada, bo starałem się wykluczyć jak najwięcej affixów-śmieci. Z drugiej strony chciałem pokazać dość ciekawą opcję i sposób liczenia dla przedmiotów z handlu, wyszło tam tak:
- Kolcze rękawice - kupujemy i craftujemy na poziomach od 63 do 66 włącznie
- Ciężki karwasz - kupujemy i craftujemy na 77 lub 78 poziomie
- wampiręcze - kupujemy i craftujemy na 78 poziomie
Ja zawsze polecam nie kombinowanie z przedmiotami wyjątkowymi i elitarnymi, skupiając się wyłącznie na normalnych - ot są częściej na hazardzie, handlu, często też wypadają.
Jeśli chcesz koniecznie hazardować, to wyliczę Ci tylko te Kolcze:
58 < alvl < 68 - ustalamy, że suffix "seryjnego strzału może wystąpić", czyli zwiększamy pule niekorzystnych affixów o jeden.
Czyli Ilvl musi być między 65, a 73 włącznie, sprawdzamy czy na hazardzie da się to zachować:
64 < clvl/2 + clvl - 5/2 |*2
128 < 2clvl - 5
133 < 2clvl |:2
clvl > 66,5 => zaokrąglamy do clvl > 67
Wychodzi na to, że hazardować i craftować Kolcze rękawice możesz między poziomami 68-71 włącznie. Widzisz, wynik się zmienił, bo daliśmy szansę jeszcze jednemu affixowi na wylosowanie się. Niezależnie od tego, żeby otrzymać kolcze rękawice takie jak chcesz, zawsze będziesz musiał mieć powyżej 67 poziomu, ale pamiętaj, że im więcej go masz, tym więcej zawsze jest w puli mniej potrzebnych affixów (w sumie tylko o 5 więcej, ale zawsze).
Piszesz, że craftujesz na 95 i 82 lvl - craftując kolcze rękawice, powinieneś widzieć od czasu do czasu te mody, których szukasz. Kwestia tego, by pojawiły się na raz - to już jest tylko sprawa jak dużo przecraftujesz, bo kombinacji jest dość sporo. W poradniku pokazywałem możliwości manipulacji, ale na dobrą sprawę ważniejsze jest to, jak często craftujesz - Dlatego też uważam, że warto nastawić się na normalne wersje przedmiotów, niż elitarne i wyjątkowe, z racji tego, że częściej można je spotkać na hazardzie, handlu. Po wyższe możemy sięgnąć, gdy mamy bardzo wyszukane wymagania.
Crafting to jest jedna z najbardziej indywidualnych spraw - trzeba ustalić co chce sie craftować, gdzie znajdować bazę do craftu, czy ograniczać jeśli się da efekty craftowania, itd, itd. Nie da się podać uniwersalnego dla każdego przedziału poziomu postaci, a poradnik miał na celu wyłącznie omówienie wszystkich możliwości, by można było indywidualnie sobie wszystko wyliczyć. Z czasem widzę, że poradnik zły może i nie jest, ale forma z punktu widzenia czytelnika jest po prostu nieatrakcyjna - sprawę rozwiązałby kalkulator, nad którym swego czasu pracowałem, ale niestety z przyczyn nieznajomości javacriptu (na którym miał być oparty), projekt jest dopiero we wczesnym stadium rozwoju i nie wiadomo, czy będzie kiedyś skończony (jakby ktoś się znał na js, to pw).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum