Na wstępie zaznaczę że nie byłem tutaj szmat czasu i nie znam zwyczajów serwisowych dlatego z góry proszę o wyrozumiałość. Od razu przejdę do sedna sprawy. Dawniej istniała tutaj gra na silniku vallheru - Imperium. Co wy na to żeby postawić na nowo tą grę? Pytanie to kieruję raczej do Morfiego bo to on był ostatnim "władcą" tejże gry? Może warto zebrać starą ekipę, rozesłać z bazy danych mejle o nowej erze wszystkim starym graczom? Nawet jeżeli takie coś nie wypali myślę że warto spróbować bo to nic nie kosztuję. Disscus.
Ehh, niestety gdy ta gra była, to mnie tutaj nie było trochę szkoda, bo jak w inne gry tego typu nie grałem (nie wiem zbytnio o co w nich chodzi), to pewnie w zaistniałych okolicznościach (czyli po rejestracji tutaj na forum) bym się skusił.
Pytanie tylko ilu użytkowników zdecydowałoby się zagrać, bo wiadomo - dla dwóch, trzech ludzi nikt nie będzie reaktywował gry. Drugą sprawą jest to, że teraz możemy sobie deklarować ile chcemy - każdy może napisać: "jak reaktywujecie, będę grał" - duży odsetek takich osób miałaby słomiany zapał i szkoda by było tylko roboty kogoś kto inwestowałby swój czas w grę. Osobiście niczego nie obiecuję, czy bym grał, czy nie, ale pewnie reaktywacja przyciągnęła by kilka osób no i pewnie też bym zaczął - w końcu wszyscy zaczynaliby od zera, z równymi szansami.
Co do zbierania starej ekipy i rozsyłania zaproszeń - to się nie sprawdzi. Próbowałem kiedyś skontaktować się z jednym starym userem/redaktorem w celu pozyskania materiałów na stronę i raczej moje maile nie dotarły. Myślę, że od tamtych czasów wielu userów zapomniało już że istnieje coś takiego jak id, zapomnieli haseł do swoich kont, ba - nawet zapomnieli nicków. No i też pewnie pozmieniali maile.
Piszesz również, że reaktywacja gry nic nie kosztuje - owszem, nas kosztowała tyle, co napisanie tych postów. Trochę więcej roboty musiałby włożyć w to Morfi, który zajmował się tą grą, on się znał na tym i w sumie tylko on może zdecydować co dalej. Niby nie jest powiedziane, że gra już nigdy nie będzie działać, bo jak sam Morfi napisał gra jest zamknięta do odwołania - warto więc kombinować, próbować, spekulować, rozważać, dyskutować itd.
Jestem pesymistycznie nastawiony do szans reaktywacji tej gry (nie żebym nie chciał), bo mało komu się będzie chciało tutaj wypowiedzieć, ogólnie lepiej byłoby przeprowadzić głosowanie w shoutboxie i pewnie sprawa spotkałaby się tam z większym odzewem niż tutaj. Jeśli już o głosowaniu mowa, to mogłeś dodać ankietę do tematu, ale wiadomo - puste deklaracje. Gdyby się jeszcze userzy chętnie tutaj wypowiedzieli, to wiadomo, że szanse byłyby większe - liczę, że Morfi pewnie się wypowie, ale gdy zobaczy, że przez pół dnia nikt nie odpisał w Twoim temacie, pomyśli od razu, że nie warto i szkoda jego czasu.
W chwili czekania dla rozrywki polecam naszą drugą imperialną grę, w którą zagrywam się już kilka dni diablo tetris
Faktycznie, postawienie czystego silnika vallheru zajmuję pewnie mniej niż godzinę.
[ Dodano: 2012-09-06, 14:12 ]
Aaa i co do rozsyłania melji z bazy danych na pewno po części masz rację, jednak na pewno są wyjątki którzy używają starego adresu i chcieliby powrócić przynajmniej na trochę do dawnych czasów i spotkać się ze starymi kumplami. Na pewno nie jest to ogromna liczba użytkowników ale myślę że kilkudziesięciu na pewno się znajdzie.
Konto na IDR: Morfi
Wysłany: 2012-09-06, 17:39
Będzie krótko(wyjątkowo jak na mnie), bo zmęczony jestem po całym dniu
1) Gra będzie, to pewne na 100% od dnia zamknięcia tego na vallheru. Uprzedzając - nie wiem kiedy. Tworzymy ją od zera(zaczęliśmy 3 dni po zamknięciu starej), nie będzie to już na gotowym(i pełnym dziur) silniku a jest nas tylko dwóch, w dodatku mamy na co dzień zajęcia, ja mam tu w redakcji też inne zadania... trochę to trwa, przepraszam w imieniu twórców, ale ma być to coś godnego uwagi, a nie "jest żeby było".
2) Jak już gra będzie, na pewno poinformuję wszystkich, do których mam maile(a mam całą bazę użytkowników z momentu zamknięcia gry).
3) Ilość graczy? Czasem ktoś pisze na gg, z pytaniem o grę, więc aż taka zapomniana nie jest. Być może uda się coś rozkręcić na nowo jak już gra wyjdzie - szczególnie że chcę postawić na szerszą niż dotychczas reklamę zaraz po rozpoczęciu.
I jakby co - piszcie do mnie na morfi@phx.pl - częściej sprawdzam niż forum
Napiszę jednak tutaj bo via e-mail jakoś nie mogę doczekać się odpowiedzi, a jednak trochę czekam. Skoro tą nowoczesną grę robicie już ~~ 2 lata może lepiej postawić czyste vallheru(albo ostatnie imperium) do czasu aż ukończycie pracę nad swoim projektem? Dlaczego nie? Głównie chodzi mi o "spotkanie" starych graczy, odświeżenie znajomości i całkowitą grę "for fun" więc "zbugowane" stare imperium całkowicie się do tego celu nadaję. Hmm...?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum