..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wstęp i Definicje
Autor Wiadomość
Przemo 
Administrator
Władca Imperium

Wysłany: 2006-07-03, 21:28   Wstęp i Definicje

1. WSTĘP

Wszystkie klany, drużyny oraz pojedynczy gracze, grający w w ligach czy turniejach Polish Clan League, musza przestrzegać określonych zasad podczas walki przedstawionych poniżej.

Zasady te zostały wprowadzone w życie ze względy na znaczną różnicę w sile i możliwościach postaci przygotowanych przez Blizzarda. Zasady PCL mają na celu wyrównać szanse wszystkich graczy, szczególnie podczas rozgrywek TvT ale również i PvP.

Jak interpretować zasady?

Zasady PCL podzielone są na dwie części. Pierwsza z nich to zasady ogólne PCL. Regulują one określone procedury które zawsze są takie same i nie zmieniają się w żadnej lidze (np. duel gramy od miasta do pierwszego punkty nawigacyjnego, nie można używać podczas trwania walki jakichkolwiek butli, po pokonaniu innego gracza, nie może on opuszczać miasta aż do zakończenia bieżącej rundy itp).

Zasady szczegółowe PCL opisują poszczególne tryby rozgrywki (3/3, 2/2, 1/1, mirrory itp). Zasady te są dla każdej ligi inne (np. w rozgrywkach 3/3 drużyna może składać się z 3 graczy i jednego rezerwowego, podczas gry w 2/2 jedynie z dwóch graczy).

Zasady się na siebie nakładają?

Może się tak jak najbardziej zdarzyć. Co wtedy? Priorytet mają zasady szczegółowe. Jeśli więc zasady ogóle zabraniają użycia jakiegoś przedmiotu, a zasady szczegółowe na jego użycie zezwalają, to przedmiotu można używać (np. użycie przedmiotu Wezwanie do Broni jest zabronione, lecz w lidze 2/2 przedmiotu tego można używać gdyż informacja ta znajduje się w zasadach szczegółowych).

2. DEFINICJE

Asn:
-Melee asn =/= ww, trapn nie używa chaosu, w pułapki może mieć dane tylko 1 pkt,
-Trap asn używa trap, nie używa ww
- WW asn - używa ww, nie używa light traps -Hybryd asn używa ww i traps lecz nie używa skilerów do trap

Ama:
-Hybryd ama używać może umiejętności z java/bow,
-Java używa do ataku tylko umiejętności dla jav (drzewko włóczni i oszczepów)

Sos:
-Sos używająca skilla blizz nie może używać skilla orb,
-Sos używająca skilla orb nie może używać skilla blizz

Pal:
-Paladyn foh = paladyn, który większość skilli ma dodanych do umiejętności: foh, sw wstrząs, conv
-Paladyn smiter / charger = paladyn, który większość skilli ma dodanych do: smite/hs/fana/charge
-Paladyn hammer = paladyn, który większość skilli ma dodanych do: hamer + synergie + conc

Dru:
-Fury dru używa skilla furia nie używa rabies
-Rabies dru używa skillu rabies (wścieklizna), nie używa fury do ataku (w sensie zadawania dmg) tylko do stunu
-Ele dru nie używa przemian

Jeśli macie jakieś pytania co do Wstępu i Definicji, piszcie w tym temacie.
Ostatnio zmieniony przez Przemo 2006-07-03, 21:43, w całości zmieniany 2 razy  

$liwa 
Moderator
Dragon

Wysłany: 2006-07-03, 21:35   

Imho genialny pomysł w dawaniu takich małych porcji zasad PCL, bo jak się czyta wszystko hurtem to się nic nie pamięta, a połowe pytań się zapomina po drodze. Jeśli czegoś nie rozumiecie to piszcie i się nie wstydzcie, Ajan na pewno odpowiem:) (tak mi się wydaje:D)

Ajantis 
Emerytowany Moderator

Wysłany: 2006-07-03, 23:53   

$liwa napisał/a:
Ajan na pewno odpowiem:) (tak mi się wydaje:D)

Lern to tok Polish ;) . Śliwa przypuszczam, że odpowie jeśli będzie wiedział, ja odpowiem, jeśli Śliwa mnie nie ubiegnie :) .
:: Elite text generator :: i ty możesz zostać elitą!
:: Optymalizacja Firefoksa
:: Omnis qui se exaltat, humiliabitur.

$liwa 
Moderator
Dragon

Wysłany: 2006-07-04, 00:47   

Oj tam taki błędzik a więc się poprawiam:
Ajan na pewno ODPOWIE:) (tak mi się wydaje:D)

Loanel 
The Flaming Bear

Konto na BN: m1c4u2
Wysłany: 2011-02-20, 12:42   

Mam pewne pytanie - jeżeli gram druidem fireclaw bear, to czy mam zezwolenie na używanie fire spell jako " ostatniej szansy " ?? Tj, spadam do 1 hp, zamieniam się z miśka w człowieka i używam szczeliny, aby dobić wroga któremu zostało 20hp. Czy coś takiego jest możlwie, czy to podpada pod ele druida ??

Odpowiedz do tematu