..:: Forum Imperium Diablo ::..
Oficjalne Forum Dyskusyjne Serwisu Imperium Diablo

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Współpraca Imperium Diablo oraz Diablo-Slayers.
Autor Wiadomość
crunk_mp 
Moderator
~ God of War ~

Konto na BN: crunk_socz
Wysłany: 2010-03-31, 04:43   Współpraca Imperium Diablo oraz Diablo-Slayers.

Pozwolilem sobie zalozyc taki temat, nie wiem czy w ogole inni uzytkownicy forum wiedza o tym, nie wszyscy zagladaja regularnie na strone główna i czytaja newsy.
News jest pod tym linkiem

DS ma byc oficjalnym forum handlowym ID (juz jest ?). Wiec nasówa mi sie pewna mysl, mianowicie co z wycenami w naszym cenniku? Mamy wyceniac przedmioty tylko w fg z DS ? Wyceny z jsp będą (są ?) zakazane/karane ? Regulamin DS mowi iz:

Kod:
1. Na forum obowiązuje zakaz umieszczania linków do innych stron, ich nazw, skrótów oraz wszelkich innych znaków je sugerujących, tym bardziej poświęconych Diablo i podobnych (wyjątek stanowi Imperium Diablo - diablo.phx.pl), w przypadku chęci zareklamowania swojego serwisu, Użytkownik proszony jest o kontakt z Administratorem lub Moderatorem danego działu, czy może taką reklamę bądź link wstawić, dotyczy to również sygnatury, Shoutboxa. Kara - 30% warn.

link

Kilka pytan odnosnie tematu, w koncu jest to chyba dosyc spora rewolucja Imperium diablo:
Mobius napisał/a:
ID funkcjonuje jak zawsze, nie widzę tu żadnego upadku, a jedynie więcej możliwości.

1. Istnieja plany, pomysly zeby w ogole usunac nasz dzial bazar ?
2. Co z naszym cennikiem? Warto nad takim w ogole pracowac, czy bedziemy opierac sie na cenach fg z DS ? Czy wszystko na Id pozostanie takie jakie jest, a Imperium pelni jedynie funkcie reklamowania Diablo Slayers. ?

Ostatnio zmieniony przez crunk_mp 2010-03-31, 15:25, w całości zmieniany 1 raz  

Przemo 
Administrator
Władca Imperium

Wysłany: 2010-03-31, 08:56   

Na początku chciałbym podkreślić, że przy podejmowaniu wszelkich decyzji najważniejsze jest dla nas dobro ID jako całości oraz dobro naszych użytkowników. Handel w Diablo 2 jest elementem tej gry na tyle istotnym dla graczy, że warto dać naszym gościom większe możliwości jego prowadzenia. Zastanawialiśmy się nad FG na forum ID, ale doszliśmy do wniosku, iż nasze forum jest przede wszystkim nastawione na dyskusje i zależy nam, aby poziom owych dyskusji był jak najwyższy. Mamy tutaj wiele działów dotyczących najróżniejszych aspektów gry, często szczegółowych jak np. Polskie Centrum Moddingu. Działy z bazarami są tylko częścią większej całości. FG na naszym forum mogłoby z czasem spowodować zdominowanie forum przez handel, a nie na tym nam zależy. Tym bardziej, że zbliża się premiera Diablo 3 (bardzo powoli się zbliża, ale zbliża ;) ) a po starcie nowej części "diabełka" pojawi się masa nowych tematów do dyskusji na naszym forum. Chcielibyśmy Wam zagwarantować wówczas jak najbardziej komfortowe warunki do dyskusji, a gdyby forum ID przekształciło się w forum handlowe, nie byłoby to takie łatwe. Tak więc pomysł z FG upadł, a pojawił się pomysł założenia odrębnego forum handlowego, połączonego z forum ID. Niestety z braku czasu niektórych członków redakcji (głównie chodzi tutaj o mnie ;) ) oraz z powodu skomplikowania takiego rozwiązania, przez długi czas nic z tego nie wyszło. Z pomocą przyszedł nam Mobius, admin forum handlowego Diablo-Slayers. Jest to dynamicznie rozwijające się forum z perspektywami. Admin ma doświadczenie w prowadzeniu takowego forum, więc nie powinno być żadnych wpadek związanych z funkcjonowaniem systemu FG i innych elementów charakterystycznych dla for handlowych. Innymi słowy ominęliśmy etap testów i błędów, które z pewnością występowałyby, gdybyśmy sami założyli od podstaw forum handlowe.

Trzy podstawowe założenia naszej współpracy (można nazwać to nawet fuzją, nie współpracą) są:

1. Bezkonfliktowość działów na obu forach. Fora mają się uzupełniać, niedopuszczalne jest aby pod jakimkolwiek względem konkurowały ze sobą.
2. Świadomość userów forum handlowego, że są częścią większej społeczności Imperium Diablo. Mają służyć temu tytuł forum, a wkrótce też logo i w przyszłości inne elementy.
3. Długotrwałość współpracy. Z założenia fuzja ma trwać do końca istnienia ID lub forum handlowego. To tylko założenie oparte na ustnych umowach i na zaufaniu, ale wierzymy, że tak będzie.

Oczywiście założeniem jest również stopniowy rozwój naszej współpracy. Wkrótce na DS powinno pojawić się logo odnoszące się do ID. Na ID z czasem pojawi się dział z linkiem do DS i informacjami dla początkujących graczy czym jest FG, jak z niego korzystać na DS, itp. Najważniejsze newsy z DS będą na ID i na odwrót. Kolejne pomysły pewnie przyniesie czas.

crunk_mp napisał/a:
co z wycenami w naszym cenniku? Mamy wyceniac przedmioty tylko w fg z DS ? Wyceny z jsp będą (są ?) zakazane/karane ?

Jsp to ogromne międzynarodowe forum handlowe, z którym na dzień dzisiejszy nawet nie śnimy konkurować, więc na forum Imperium Diablo możecie swobodnie podawać ceny w ich walucie. Poza tym forum dyskusyjne ID i forum handlowe (DS) mają oddzielne regulaminy. Być może w przyszłości będziemy chcieli zsynchronizować niektóre fragmenty naszych regulaminów, ale nawet gdy tak się stanie, to zostanie to wyraźnie odnotowane w ogłoszeniach tutaj i tam.

crunk_mp napisał/a:
jest to chyba dosyc spora rewolucja Imperium diablo

Nie nazwałbym tego rewolucją, a raczej poszerzeniem ID jako całości o nowy element. Tak już bywało w przeszłości (strony modów Noktisa, strony modów Diablo 2, gra Imperium MMORPG, klan WotE, a ostatnio Imperium Realm) i pewnie będzie bywało w przyszłości.

crunk_mp napisał/a:
Istnieja plany, pomysly zeby w ogole usunac nasz dzial bazar?

Na dzień dzisiejszy nie, aczkolwiek nie jest to wykluczone w dalszej przyszłości. Wymagałoby to sporo przemyśleń i integracji na poziomie kodu for. Jak wspomniałem wyżej współpraca z założenia ma się pogłębiać, a pomysły na sposoby tego pogłębienia będą przychodziły z czasem, mam nadzieję, że również od użytkowników obu for.

crunk_mp napisał/a:
Co z naszym cennikiem? Warto nad takim w ogole pracowac, czy bedziemy opierac sie na cenach fg z DS ? Czy wszystko na Id pozostanie takie jakie jest, a Imperium pelni jedynie funkcie reklamowania Diablo Slayers.

Ceny w runach to podstawa. Ceny w FG Jsp będą dopuszczalne. A ceny w FG DS promowane (np. poprzez stworzenie odrębnego tematu z cennikiem DS). Tak aby w dalszej przyszłości userom forum dyskusyjnego ID, pojęcie "forum gold" kojarzyło się z naszym forum handlowym, czyli DS.

Co do bota reklamującego DS na kanale BN. Nie jest to bot działający bezpośrednio w grze, więc nie zalicza się do czitów na BN, które na całym ID (również na DS) są potępiane. Nie sądzę, aby to była na tyle uciążliwa reklama dla użytkowników BN, by robić z niej problem, ale wszelkie Wasze uwagi będą brane pod uwagę i poddane pod dyskusje.

Mamy nadzieję, że współpraca będzie się układała pomyślnie i że wszyscy nasi goście będą zadowoleni :)

malymis 
Boo

Konto na BN: Boo
Klan: Boo
Wysłany: 2010-03-31, 10:40   

...i tak właśnie powinna wyglądać treść newsa na stronie głównej.
Prośba do Haxa by chociaż umieścił na stronie głównej link do tego postu Przema informujący o szczegółach fuzji.

Przemo, w odpowiedzi na moje pytanie w innym temacie (zamknięty więc pozwolę sobie tu napisać), napisałeś, że wchodzisz codziennie na stronę główną, może mógłbyś przy tej okazji kliknąć na forum by się tylko pojawić by było widać cie... że jesteś. Nie wiem czy zauważyłeś kiedykolwiek, że jak się tylko pojawiasz to zawsze jest swoiste poruszenie w sb i ktoś pisze "ooo Przemo się pojawił :) " lub "nasz Władca nas odwiedził :) " itp... Swoją obecnością choć na parę minut widoczności rozpościerasz swego rodzaju królewską aurę. Bo tak jak jest teraz wydaje się jakby panowało bezkrólewie. Imo warto poświęcić parę sekund dziennie na kliknięcie linku do forum by nie dać o sobie zapomnieć i jednocześnie dając sygnał random/nowym userom o jakości forum, na którą się składa między innymi sama twoja osoba.
Ostatnio zmieniony przez malymis 2010-03-31, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

Kaka 
Memento mori

Konto na BN: Pallator/Pallator_Mulek
Klan: Dębowa Akademia ;)
Wysłany: 2010-03-31, 10:41   

To brzmi interesująco. Myślę, ze skuszę się na założenie konta i sprzedawać itemki za fg na DS. Co do jsp to panuje tam taki burdel, że aż odpycha :/
Słyszysz jak umysł nieustannie pracuje
Dzisiaj mnie kochasz, jutro nienawidzisz
Dzisiaj mnie pragniesz, jutro się wstydzisz

Haxite 
Redaktor Imperium

Wysłany: 2010-03-31, 10:58   

malymis napisał/a:
Prośba do Haxa by chociaż umieścił na stronie głównej link do tego postu Przema informujący o szczegółach fuzji.
prośba spełniona :-) na końcu newsa dopisałem.

Cytat:
(...), oraz na nasze forum do tematu gdzie bardziej szczegółowo opisana jest współpraca [link]

Mobius 
DS Admin

Konto na BN: Jest ich mnóstwo
Wysłany: 2010-03-31, 11:22   

Myślę, że na większość pytań odpowiedział już Przemo, za co bardzo dziękuję, więc nie będę tutaj za dużo się rozdrabniał.

Jeśli chodzi o podawanie cen na podstawie cennika jsp w tym przypadku jest to zakazane tylko i wyłącznie na Diablo Slayers, chcemy tworzyć własną gospodarkę, ustabilizować ceny, a niektóre sugestie odnośnie jsp w tym przeszkadzają. Jeśli chodzi o bałagan na tzw pokemonie - staramy się jak najbardziej temu przeciwdziałać, czasami nasi Moderatorzy (a zwłaszcza Super Moderator) mogą wydawać się ostrzy w stosunku do Użytkowników, ale dzięki temu panuje porządek na Forum. Wszystkie tematy zakładane są wedle jednego schematu co czyni je czytelnymi (wchodząc na jsp to aż mnie głowa boli, każdy temat inny, całkowita samowolka w zakładaniu tematów).

Chciałbym jeszcze nadmienić pewną sprawę, o której była mowa w komentarzach do newsa, jeden z userów mówił coś o zbitku "z innego Forum". Kilka tygodni po naszym starcie pojawiło się sporo for opartych na podobnym skrypcie, często prowadzonych przez 13 latków lub ambitnych hackerów, za przykład podam tu http://d2trader.bplaced.net/ , którego admin groził mi usunięciem mojego Forum jeśli nie przekażę mu autorskiego skryptu, który posiadamy;), jednakowoż jego ambicje były mocno na wyrost;). d2gold.xt.pl , które już nie istnieje, Administrator miał 13 lat, co parę tygodni zakłada Forum w celu okradnięcia swoich userów (wynikła z tego dość duża afera na BN, potężna ilość graczy skarżąca się na okradającego ich Admina). Mam jednak nadzieję, że to nie z tymi forami Wam się kojarzyliśmy ;)

Jeśli macie jeszcze jakieś dodatkowe pytania centralnie do mnie, to prosiłbym i zadawanie ich tutaj, chętnie rozjaśnię wszelkie wątpliwości odnośnie działania Forum, Forum Gold, bezpiecznego handlu, etc.

Przemo, Haxite, skoro jesteście już zarejestrowani na DS, to może jednak utworzę dla Was rozróżniającą się grupę? Miło by było, jak wspomniał malymis, gdybyście pojawiali się zarówno u nas jak i na forum ID oraz żebyście byli widoczni (czekam na sugestie odnośnie koloru nazwy Użytkownika;)).

sukip66 

Wysłany: 2010-03-31, 15:23   

Przemo napisał/a:
Admin ma doświadczenie w prowadzeniu takowego forum,

Jeśli mogę spytać. Jakiego forum? Rozumie że już nie prowadzi forum na którym zdobywał doświadczenie tak więc nasówa mi się kolejne pytanie. Dlaczego już nie prowadzi starego tylko tworzy nowe forum? Być może osoby które kożystały z "takowego forum" będą chciały się wypowiedzieć co do jego prowadzenia.
Sam pomysł oraz cele jakim to wszystko przyświeca wydają ma się interesujące.

Sabko 

Konto na BN: Sabkooo
Wysłany: 2010-03-31, 20:41   

Nie podoba mi się ten pomysł. :(

FG psuje Diablo. Jak ktoś niedawno mądrze powiedział: "reset jest po to, aby wyrównać szanse, a tymczasem wygrywa ten, kto ma więcej fg".
Druga sprawa - fg to nabijanie adminowi portfela. :?
Po trzecie - forum na chwilę obecną chodzi koszmarnie. Nie wiem, czy to jest związane z fuzją, ale ledwo dyszy.
Co z działami? Bezkonfliktowość działów? Skoro forum ID jest forum dyskusyjnym, to znaczy ze na DS nie będzie niektórych działów? Czy użytkownicy mają zakładać konta na dwóch forach?
No i ten nieszczęsny bot. Z tym to mnie już dobiliście. :evil:

Aldvyn 

Wysłany: 2010-03-31, 22:50   

Sabko napisał/a:
FG psuje Diablo

przecież sam sprzedajesz na jsp i masz się tam nieźle... zalatuje hipokryzją z lekka...

emj10 
midzi

Konto na BN: midzi/kwasiarnia
Wysłany: 2010-03-31, 23:17   

Choć nie jestem zachwycony dokonującą się "fuzją" to daję zielone światło temu projektowi, gdyż od zawsze wyznaję zasadę, że kto stoi w miejscu ten się cofa. Podobają mi się ostatnie działania tj. ID Realm, czy właśnie obecna fuzja z DS, które skutecznie ucinają głosy, że nic się nie dzieje na forum.

Aldvyn napisał/a:
przecież sam sprzedajesz na jsp i masz się tam nieźle... zalatuje hipokryzją z lekka...

To prawda jednak i ja od tego resetu dałem się chwilowo ponieść manii zbierania fg, choć od zawsze byłem przeciwny wirtualnej walucie.
Nie ma się co oszukiwać, że fg nic nie daje i jest tylko nabijaniem kabzy adminów danego forum. Jest to spore ułatwienie dla tych co grają już od kilku lat i mają dzięki temu zarówno łatwiejszy start na początku laddera jak również w dłuższym okresie mają sporą przewagę nad tymi co korzystają wyłącznie z tradycyjnego handlu via BN.

Sprawdźmy to na faktach. Sprzedanie kilku itemów, typu viper, shako, czy occu za łącznie powiedzmy 1500 fg jsp w pierwszych dniach po resecie daje po tygodniu już jakieś 20 istów, a za kilka miesięcy da prawie 500 istów co jest niebagatelną sumą za którą w wakacje będzie mozna ubrać kilka postaci!

Trang Oul 
Szef PCM D2
Władca Mroku

Konto na BN: trang0ul
Wysłany: 2010-03-31, 23:27   

Aldvyn napisał/a:

A dlaczego ma tego nie robić, skoro "wszyscy" tam handlują? Tak samo wszyscy korzystamy z pieniędzy, choć to zło. Gdyby Sabko nie korzystał z fg, niczego by to nie zmieniło, sam nie zrobi rewolucji.

Cytat:
Jest to spore ułatwienie dla tych co grają już od kilku lat i mają dzięki temu zarówno łatwiejszy start na początku laddera jak również w dłuższym okresie mają sporą przewagę nad tymi co korzystają wyłącznie z tradycyjnego handlu via BN.

Właśnie - masz rl kasę albo bociłeś parę lat temu => świeżo po resecie jesteś bogaty. I gdzie tu uczciwość? Nie po to są resety :/ .

emj10 napisał/a:

Sprawdźmy to na faktach. Sprzedanie kilku itemów, typu viper, shako, czy occu za łącznie powiedzmy 1500 fg jsp w pierwszych dniach po resecie daje po tygodniu już jakieś 20 istów, a za kilka miesięcy da prawie 500 istów co jest niebagatelną sumą za którą w wakacje będzie mozna ubrać kilka postaci!

Jesteś noobem, miałeś szczęście albo kasę, a dzięki temu za parę miesięcy będzie "pr0", jak te wszystkie allegro hammery. Tak to działa.

Mobius 
DS Admin

Wysłany: 2010-03-31, 23:40   

sukip66 napisał/a:
Przemo napisał/a:
Admin ma doświadczenie w prowadzeniu takowego forum,

Jeśli mogę spytać. Jakiego forum? Rozumie że już nie prowadzi forum na którym zdobywał doświadczenie tak więc nasówa mi się kolejne pytanie. Dlaczego już nie prowadzi starego tylko tworzy nowe forum? Być może osoby które kożystały z "takowego forum" będą chciały się wypowiedzieć co do jego prowadzenia.
Sam pomysł oraz cele jakim to wszystko przyświeca wydają ma się interesujące.

To forum jest pierwszym i jedynym tego typu, które prowadzę, sam je założyłem i stąd to doświadczenie, o którym wspomniał Przemo, związane w powstawaniem DS, jego rozwojem oraz wprowadzaniem waluty. Jeśli chodzi o mnie, w każdej chwili można złapać kogoś, kto miał ze mną do czynienia czy to podczas gry w Diablo czy po prostu z DS, raczej nie znajdziesz negatywnych opinii (chyba, że od tych, którzy załapali bana za notoryczny spam, przeklinanie oraz rasistowskie teksty - a takich kilku było).

Tak na marginesie- radzę korzystać z przeglądarki FireFox podczas pisania postów, poprawia większość błędów ortograficznych.

Aldvyn 

Wysłany: 2010-04-01, 00:59   

Trang Oul napisał/a:
Aldvyn napisał/a:

A dlaczego ma tego nie robić, skoro "wszyscy" tam handlują?

chodziło mi TO o to, że ktoś krytykuje coś - a sam z tego czegoś korzysta. nic więcej, nic mniej...

ja nie krytykuje fg. sam w jakimś tam lekkim stylu bawiłem się , nie krytykuję. jak bym krytykował - nie korzystałbym. proste jak dupa węża

Sabko 

Konto na BN: Sabkooo
Wysłany: 2010-04-01, 09:53   

Aldvyn napisał/a:
Trang Oul napisał/a:
Aldvyn napisał/a:

A dlaczego ma tego nie robić, skoro "wszyscy" tam handlują?

chodziło mi TO o to, że ktoś krytykuje coś - a sam z tego czegoś korzysta. nic więcej, nic mniej...

ja nie krytykuje fg. sam w jakimś tam lekkim stylu bawiłem się , nie krytykuję. jak bym krytykował - nie korzystałbym. proste jak dupa węża

O tym, że wygrywa ten, kto ma więcej fg wspomniał Trang podczas ostatniej rozmowy na CBN, ja się w pełni z nim zgadzam.
Jego wypowiedź otworzyła mi szerzej oczy, bo aż przypomniały mi się czasy, kiedy sam handlowałem via BN, myśląc że fg to flawess gemy ;)
Mogę posiadać konto i fg, ale to nie znaczy, że moja postawa względem jsp będzie lizoupna.
Różnica jest jeszcze taka, że staram sięnie wydawać fg jak głupi. Od resetu wydałem około 50fg, więc na Europie jestem biedny jak mysz kościelna. Nie łamię więc zasaday wyrównania szans.
Handel przenosi się z BN na jsp, ceny są często zawyżane. Na dokładkę zauważmy, że Taulborg, gdyby się postarał, jest w stanie niemal całkowicie rozwalić handel na BN; bo co to za problem dla admina dograć sobie parę zer na koncie?

Dlatego jestem przeciwny fuzji.

Mobius 
DS Admin

Wysłany: 2010-04-01, 10:12   

Sabko napisał/a:
gdyby się postarał, jest w stanie niemal całkowicie rozwalić handel na BN; bo co to za problem dla admina dograć sobie parę zer na koncie?

Żaden porządny Admin nie postąpi w ten sposób, ponieważ zniszczyłoby to całą gospodarkę Forum, ceny gwałtownie by wzrosły, Forum Handlowe jest jak niewielkie państwo ze swoją małą ekonomią - jeśli ktoś ma więcej niż wszyscy razem wzięci - cała gospodarka upada.

Szczerze powiedziawszy mnie osobiście nigdy nie przyszedł do głowy taki pomysł, całe moje FG, które posiadałem na Forum po prostu sam zarobiłem sprzedając przedmioty w początkowej fazie nakręcając rynek, dzięki temu wartość FG została zwiększona i ustabilizowana. Ciekawi mnie jedna rzecz, skoro wpadłeś na taki pomysł, czy sam byś z niego skorzystał mając swoje Forum? Z doświadczenia wiem, że najwięksi awanturnicy są największymi hipokrytami;)

Odpowiedz do tematu