Wysłany: 2007-08-08, 16:21 [Tutorial] Sockety w rękawicach, pasach i butach
Potrzebne nam będą Armor.txt , ItemTypes.txt
oraz jeden z 3 edytorów arkuszy AFJ Sheet, D2Excel lub MMS Excel
Armor.txt
Szukamy wierszy z rękawicami i butami, Np. wiersz 31 kolumny hasinv wpisujemy 1 (1 oznacza, że item może posiadać sockety, 0 - oznacza brak sock),
gemsockets wpisujemy 4 (zależy od wielkości itemu, możemy sprawdzić to w kolumnachinvwidth(szerokość) i invheight(wysokość),
gemapplytype wpisujemy zależnie od tego jak maja być traktowane przez d2 jako broń - 0, jako zbroje - 1, jako tarcze - 2 (każdy kamień/runa dodaje co innego w tarczy, co innego w zbroi i co innego w broni)
Podobnie postępujemy z Paskiem, z tymże jak już nam wiadomo jest mniejszy od rękawic/butów więc w kolumnie gemsockets wpisujemy 2
Należy pamiętać, że w grze występuje kilka rodzajów butów/rękawic/pasków i jest kilka wierszy z nimi do edycji. Zapisujemy zmiany i otwieramy
MaxSock1 iLvl 1-25
MaxSock25 iLvl 26-40
MaxSock40 iLvl 40+
przy czym iLvl oznacza lvl itemu (jeśli ktoś grał z plugy7.1 to na pewno zauważył, że nad itemem jest jeszcze jego lvl
UWAGA
Jeśli damy za dużą ilość dziur(socketów) zarówno w
ItemTypes.txt--> MaxSock1 MaxSock25 MaxSock40
jak i w Armor.txt --> gemsockets to nastąpi crash (gra się wyłączy)
należy pamiętać, że item może posiadać tyle dziur ile kratek zajmuje w plecaku i nie więcej, jeśli w invwidth(szerokość) jest 2 i invheight(wysokość) jest 2
to znaczy, że item(2x2) może mieć 4 soc.
P.S. to mój pierwszy tutek, proszę o wyrozumiałość:D
Mam małą podpowiedz dla tych co niewiedzą, które z przedmiotów w pliku Armor.txt są pasami, rękawicami i butami. Mianowicie pasy zawsze mają w kolumnie invwidth 2 a w kolumnie invheight 1 (tylko pasy mają szerokość 2 i wysokość 1). Natomiast rękawice i buty mają 2 na 2 tak samo jak hełmy czy niektóre tarcze ale w kolumnie hasinv mają 0. Dzięki tej metodzie można również w prosty sposób zrobić żeby hełmy miały 4 dziury tarcze 6 a zbroje nawet 8.
_________________ Gdyby mi się chciało, tak jak mi się niechce?!?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum